Cristian Orgonaş: Plătiţi deşi nu fac nimic - Bloguri economice

sâmbătă, 3 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Plătiţi deşi nu fac nimic

Criza economica din SUA genereaza situatii hilare. Conform publicatiei Federal Times, Posta americana (U.S. Postal Service) se confrunta in acest an cu o scadere de 12.6% a numarului de colete pe care trebuie sa le distribuie, asa ca o parte dintre cei peste jumatate de milion de muncitori nu mai au de lucru. Ce fac cei care nu lucreaza? Stau, insa intr-un mod organizat.

Astfel, in cladirile US Postal exista niste asa numite “camere de resurse” unde merg cei care vin la lucru dar care nu au nimic de facut, si stau in incaperile respective pana cand este nevoie de ei. Unii stau acolo doar cateva ore pe zi, iar altii intreaga zi.

Sa lucrezi la US Postal poate parea jobul ideal, insa trebuie spus ca in timpul pe care il petrec in camerele respective, oamenii nu au voie sa citeasca, sa se uite la tv sau sa asculte muzica, ci pur si simplu stau acolo asteptand ca angajatorul sa le dea de lucru. Conversatiile cu colegii trebuie reduse si ele la minim. Iar atunci cand esti nevoit sa astepti ore intregi privind peretii intr-o camera de 2-3 metri patrati, timpul trece al naibii de greu, iar asteptarea se transforma in calvar.

Numarul total al acestor ore “de odihna” este de aproximativ 45.000 pe saptamana, ceea ce inseamna echivalentul a 1125 de muncitori platiti full time, costul pentru companie fiind de 1 milion de dolari saptamanal. Se considera ca cel putin 11.000 de angajati ai US Postal stau degeaba in fiecare moment al zilei.

Culmea este ca datorita unor intelegeri mai vechi cu sindicatele, muncitorii care stau nu pot fi alocati unor activitati diferite de cele din fisa postului, chiar daca ar fi nevoie de ei in alta parte. Cu alte cuvinte, daca lucrezi la sortare si nu ai de lucru, managerul nu te poate pune sa lucrezi la biroul de reclamatii spre exemplu, ci este obligat sa te plateasca pentru a sta degeaba.

Posta americana va inregistra in acest an pierderi de 7 miliarde de dolari, iar numarul muncitorilor pe care ar trebui sa ii concedieze este de 30.000, insa nu ii poate concedia datorita faptului ca in contractul incheiat cu sindicatul, exista o clauza conform careia compania nu are voie sa concedieze niciun muncitor cu o vechime in firma mai mare de 6 ani.

Si noi credeam ca in Romania lucrurile stau prost...

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP