Cristian Orgonaş: Premiul Nobel şi visurile tinerilor români geniali - Bloguri economice

duminică, 18 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Premiul Nobel şi visurile tinerilor români geniali

Intre 1901 si 2009, numarul Laureatilor Premiului Nobel a fost de 806 persoane carora li se adauga 23 de organizatii, numarul tarilor cu cel putin un laureat fiind de 64 daca judecam lucrurile prin prisma locului de nastere a celor care au primit acest premiu.

Daca discutam despre distributia pe tari a premiilor, observam ca din cele 806 premii acordate persoanelor, SUA, Marea Britanie si Germania au luat impreuna 517, respectiv 64% din total. Cele trei tari au in acest moment doar 6.6% din populatia globului si genereaza 34% din PIB-ul mondial.

In ultimii trei ani, discrepanta dintre aceste trei tari si restul lumii a fost si mai mare. Astfel, dintre cele 37 de persoane care au primit premiul Nobel intre 2007 si 2009, 30 (81%) traiesc fie in SUA, fie in Germania sau Marea Britanie, ceea ce inseamna ca este aproape imposibil sa speri la un Nobel daca nu traiesti intr-o tara bogata.

Americanii detin in acest moment 320 premii (40% din total), 81 dintre ele fiind luate de persoane care nu s-au nascut in SUA, iar 239 de premii fiind luate de americani get-beget.

In State se investesc cei mai multi bani in educatie si cercetare, iar asta se reflecta in distinctiile obtinute de catre cei care lucreaza acolo.

In aceste conditii, de ce ne mai miram cand vedem ca visul tinerilor romani geniali, respectiv a celor care obtin medalii de aur la olimpiadele internationale, este sa studieze “dincolo” si eventual, sa nu se mai intoarca in Romania?

Putem sa ii acuzam de ceva?

PS: ar fi luat George Emil Palade Premiul Nobel pentru Medicina in 1975 daca ar fi ramas in Romania si nu ar fi plecat in SUA in 1945?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP