Cristian Orgonaş: Restanţele la bănci: o comparaţie România versus Polonia - Bloguri economice

marți, 20 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Restanţele la bănci: o comparaţie România versus Polonia

Conform BNR, in luna august, soldul total al creditelor era de aproximativ 226 miliarde lei, sau 53.5 miliarde euro. In acelasi timp, restantele totalizau 6 miliarde lei sau 2.7% din total, ponderea acestora in totalul creditelor dublandu-se practic in ultimele 10 luni.

Aceasta evolutie poate parea spectaculoasa, insa daca o comparam cu situatia din Polonia, lucrurile parca nu mai stau chiar atat de prost.

In Polonia, soldul total al creditelor acordate populatiei si agentilor economici totalizaeaza 148.7 miliarde euro, iar soldul creditelor restante reprezinta 10.1 mld euro, sau 6.8% din total. In octombrie 2008, ponderea restantelor era de doar 4.2%, datele in graficul de mai jos, click pe grafic pentru detalii.


Concluzia ar fi ca sistemul bancar polonez sta mult mai prost decat cel romanesc atunci cand vine vorba despre restante, desi Polonia este singura tara din UE care va inregistra o crestere a PIB-ului in acest an.

Sa aruncam o privire si asupra evolutiei soldului creditelor in cele doua tari. Intre ianuarie 2005 si august 2009, in Polonia, soldul total al creditelor a crescut cu 159%, in timp ce in Romania a crescut cu 368%, deci intr-un ritm mult mai mare. Cu toate acestea, in Romania ponderea restantelor este la mai putin de jumatate fata de Polonia. Datele in graficul de mai jos.

Trebuie observat totusi ca bancile poloneze sunt ceva mai inclinate sa acorde credite decat cele romanesti, din moment ce in perioada octombrie 2008 – august 2009, soldul creditelor in Polonia a crescut cu 10%, in timp ce in Romania a crescut cu doar 2.7%.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP