Cristian Orgonaş: Ritmul de creştere al restanţelor la credite încetineşte vizibil - Bloguri economice

luni, 26 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Ritmul de creştere al restanţelor la credite încetineşte vizibil

Conform datelor BNR, in septembrie, soldul restantelor la credite a crescut cu 266.6 milioane lei, ajungand la 6.5 miliarde, respectiv 3.25% din totalul soldului creditelor.

Ponderea restantelor la creditele in lei este de 4.75%, iar in cazul celor in valuta de 2.25%, diferenta fiind justificata de faptul ca cele mai riscante credite au fost acordate in lei (creditul cu buletinul spre ex), in timp ce majoritarea creditelor in valuta au fost ipotecare sau garantate cu ipoteca, aici disciplina debitorului fiind maxima.

Imbucurator este ca desi restantele continua sa creasca, ritmul de crestere este din ce in ce mai mic, incetinirea ritmului de crestere fiind foarte vizibil pe graficul de mai jos, click pentru detalii.


Comparativ cu situatia din ianuarie/februarie, acum stam mult mai bine, insa intrebarea de 100 de puncte este in masura va creste somajul in lunile urmatoare si ce impact va avea aceasta crestere asupra soldului restantelor.

In al doilea grafic se poate observa evolutia ponderii creditelor restante incepand cu februarie 2008 si pana in septembrie 2009.


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP