Dan Popa: Amnistie fiscală şi schimbarea mentalităţii în materie de impozitare - Bloguri economice

vineri, 16 octombrie 2009

Dan Popa: Amnistie fiscală şi schimbarea mentalităţii în materie de impozitare

Azi noapte, la B1 Tv, Basescu a admis ca trimestrul al treilea a mers „foarte prost” din punct de vedere economic si ca abia din trimestrul al doilea 2010 ne vom relua, timizi, cresterea. In sfarsit, se recunoste ca stam prost.

Am sustinut inca din noiembrie sau octombrie trecut ca e nevoie de relaxare fiscala. Sustin si acum acelasi lucru. Coborati fiscalitatea, ca omoara consumul si pe urma va intrebati cu ochii umezi de ce economia nu asculta de discursurile oficiale si merge ca proasta in jos. Coborati TVA pe anumite segmente chiar daca va mai fi nevoie de un acord. Stimulati fiscal producatorii romani sa produca. Cresteti oferta globala, ca acolo`i cel mai vulnerabil punct. Nu ai o oferta locala, lumea normal ca sare pe importuri.

Repatriati banii pe care`i au romanii (populatie si companii) inafara tarii. Faceti cum fac toti- amnistie fiscala. Ati fi surprinsi sa vedeti cati bani ar putea intra in tara. Coborati cota unica in cazul investitiilor din acele segmente care pe viitor ar duce la cresterea exporturilor.

Mariti baza de impozitare si intariti controalele fiscale. Asanati fiscalitatea, ca e o jungla inauntru.
Solutiile sunt simple si, sa ma ierte Mnezeu, dar nu`i cred pe cei care incep sa urle ca daca tai din impozite, cresti in mod necesar evaziunea sau te duci iar in consumul de import.
Daca s`ar fi facut toate astea la timp, BNR nu ar fi trebuit sa arunce ampixulea (cu variantele amproasta, aiurea`n tramvai, samd) banii pe sustinerea unui leu care oricum nu avea si nu are cum sa reziste la infinit.
Cat de prost sa fii ca sa te imprumuti ca sa platesti salarii, pensii si sa tii cursul? Ce om normal din lume ar face un credit ca sa isi dea singur salariu? Ca asta face Statul acum.

M`am certat cu amici, bloggeri respectabili dealtfel, care imi reprosau ca sunt prea pesimist cand vorbeam de scaderea economica clara din 2009, in timp ce ei scriau ca sunt prost ca nu aud pasarelele cum canta in economie, ca sunt prost ca nu vad ca ne-am reluat deja cresterea economica si ca sunt prost ca nu sunt optimism. Aceiasi bloggeri care scriau ca in mai ne-am fi reluat cresterea economica (hahaha) si dadeau ca sigur ca vom incheia 2009 pe plus 4 la suta.
Eu ziceam si zic si acum, ca am ajuns aici din cauza prostiei combinate a celor doua maini care ne conduc: politica monetara si cea fiscala. Cand o mana te mangaia pe obraz, cealalta`ti ardea un pumn. Si invers. In plus, atat la Guvern cat si la BNR, vad o crasa lipsa de realism. La Guvern inteleg, ca aia sunt politici si le e teama ca`si vor pierde functiile dotate cu spagile corespunzatoare. Dar din partea BNR ma asteptam la cu totul alta nuanta de abordare. In niciun caz una care sa sustina ca vom fi pe plus la final de an de tripla criza (politica, economica, financiara si cvasi-sociala). Tineti minte cum ni se spunea ca nu ne trebuie niciun acord cu FMI si ca noi suntem sanatosi, desi eram plini de bubitze rosii si tuseam ingrozitor? Bun, au trecut astea, sa mergem inainte. A venit acordul, au venit si mare parte din bani, care s`au dus pe ce? Pe tinut euro jos, din ratiuni sociale. E foarte bine ca nu au permis falimente individuale si pe corporate, dar banii puteau fi altfel folositi, salvandu`se in paralel si cursul.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP