Dan Popa: Bancherii cer la unison BNR să scadă costul finanţării la lei, ca să poată ieftini creditele - Bloguri economice

marți, 27 octombrie 2009

Dan Popa: Bancherii cer la unison BNR să scadă costul finanţării la lei, ca să poată ieftini creditele

Bancherii romani se plang de nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii (RMO) pe care Banca Nationala le percepe si care, in opinia lor, tine sus dobanzile la credite. Ei cer BNR ca in urmatoarea sedinta de consiliu pe probleme de politica monetara, nivelul RMO sa fie coborat, pentru a putea si ei sa coboare dobanzile la credite.

Robert Rekkers, presedintele executiv al Bancii Transilvania este cel mai vehement in aceasta privinta:” Noi nu avem nici banca mama in afara tarii si nici banca tata care sa ne dea euro, ieftin. De aceea noi finantam preponderent in lei. Dar nu pot sa inteleg de ce avem RMO atat de mare la lei. Eu sunt olandez si la mine in tara, nivelul RMO e de doi la suta. Daca vreti sa incurajati creditele in lei, reduceti RMO la lei”, a declarat Rekkers. El a precizat ca un nivel acceptabil ar fi de 7,5 % la lei. “Ungaria le-a redus. Noi de ce nu putem?” , se intreba retoric, Rekkers.
De partea lui a venit si Laszlo Diosi, executivul sef al OTP Bank, care a confirmat ca Ungaria a redus rezervele minime obligatorii ale bancilor, lucru care ar putea fi aplicat si de romani. “Avem foarte bune exemple in regiune, de tari care au coborat costurile fondurilor in monedele lor si cred ca e momentul ca si Romania sa se alinieze acestei tendinte”, a explicat Diosi.
La randul lui, seful Alpha Bank, Sergiu Oprescu, a explicat ca desi si-ar dori ca BNR sa scada costul fondurilor in lei, dar mai mult ca sigur ca nu se va intampla asta. “In actualul context economic si politic, nu cred ca Banca Centrala va interveni in sensul scaderii RMO la lei”, a spus Oprescu. Piraeus Bank, Catalin Pirvu
Nici seful CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, nu e mai optimist. In opinia bancherului-sef roman, explicatia e alta. “BNR are o noua componenta a Consiliului de Administratie. Oamenii aceia trebuie sa se rodeze, iar rodajul asta nu se face intr-o saptamana..Nu stiu ce va face BNR, dar imi doresc sa continue cu semnalul pe care a inceput sa il dea cu privire la reducerea dobanzii de politica monetara . Cred ca acum e momentul sa se dea un semnal cu privire la reducerea costurilor la fondurile in lei, adica sa scada nivelul RMO la lei”, a spus Ghetea.
Fiecare banca din Romania care atrage depozite este obligata sa depuna la BNR un procent din aceste sume, sub forma unei rezerve minime obligatorii (RMO).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP