Dan Popa: Băncile americane – profituri de 7 ori mai mari faţă de anul trecut. Economia SUA, încă febrilă. - Bloguri economice

vineri, 16 octombrie 2009

Dan Popa: Băncile americane – profituri de 7 ori mai mari faţă de anul trecut. Economia SUA, încă febrilă.

La un an dupa caderea Lehman Brothers, marile banci americane se redreseaza in viteza, in vreme ce restul economiei e inca in convalescenta.
JPMorgan Chase, Citigroup si Goldman Sachs, cele care au deschis balul anunturilor privind rezultatele financiare, au depasit toate asteptarile analistilor. Azi sunt asteptate rezultatele Bank of America.

JPMorgan, cea mai mare banca dupa capitalizarea bursiera a anuntat un profit net de 3,6 miliarde de dolari, de 7 ori mai mare decat anul trecut, pe fondul performantelor bancii de investitii.
Citigroup a anuntat un profit mic, de 101 milioane de dolari (fata de 2,8 miliarde, anul trecut), chiar daca actiunea a inregistrat o pierdere din cauza cesiunii Smith Barney.
Ambele banci au acuzat dificultatile legate de creditele acordate persoanelor fizice, mai ales din randul creditelor de consum. In plus, JPMorgan ainregistrat o pierdere de 700 mil. dolari pe segmentul cartilor de credit, seful bancii -Jamie Dimon- avertizand ca vor mai pierde pana la un miliard de dolari pe acel segment.
Citigroup, care a evitat falimentul prin infuzia a 45 de miliarde de dolari din bani publici, a facut una din prioritatile prioritatilor sale rambursarea acelor bani. In schimb, JPMorgan, care nu a beneficiat decat de 25 de miliarde, a rambursat deja toti banii primiti.
Sa trecem acum la Goldman Sachs. Profitul net a crescut de aproape 4 ori, atingand 3,2 miliarde de dolari. Oficialii bancii se gandesc sa se extinda in Asia si China. Mai mult, ei au anuntat ca vor achita angajatilor circa 5,4 miliarde de dolari ca bonusuri. Suma reprezinta dublul banilor acordati anul trecut.
Atitudinea bancilor este considerata ca insolenta de catre analisti, care spun ca intr`o tara cu 10 la suta somaj si care e inca sufocata de probleme, asemenea profituri nu sunt morale.
Ieri, discutand la o cafea cu seful Directiei de stabilitate din BNR, Ion Dragulin, domnia sa a confirmat ca in lipsa unor reglementari mult mai dure privitoare la sistemul bancar, vom ajunge exact in situatia de dinaintea crizei. Si ca n`ar fi deloc exclus s`o luam de la capat cu produsele derivate, cu bublle`urile, cu recesi….

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP