Dan Popa: Băncile lituaniene vor plăti în acest an Statului un impozit mărit cu 20% - Bloguri economice

miercuri, 28 octombrie 2009

Dan Popa: Băncile lituaniene vor plăti în acest an Statului un impozit mărit cu 20%

Ministerul de Finante din Lituania a decis sa majoreze cu 20% impozitul pe profit pe care bancile care opereaza in interiorul tarii il vor face in acest an. Astfel, sistemul bancar lituanian va contribui cu 70% din profit la bugetul statului, in loc de cota „ordinara” de 50%. Masura a fost deja avizata favorabil si de catre Banca Centrala Europeana cu cateva mentiuni, printre care solicitarea ca amendamentele de aceasta natura sa nu devina o regula.
Impozitarea suplimentara a sistemelor bancare e insa cu dublu tais. Desi aparent veniturile la buget ar creste teoretic, „ingeniozitatea” bancherilor de a evita plata catre Stat a taxelor si a impozitelor este nelimitata.
Masura Finantelor lituaniene este insa in linie cu deciziile care se iau acum in lume, bancherii fiind urmariti pentru a fi taxati suplimentar. Lumea financiara se imparte in doua in aceasta privinta. Francezii au anuntat intentia de a creste cu 10% impozitul, la fel ca si SUA, care vor si ele sa puna in practica un proiect asemenator. De partea cealalta ,Elvetia a anuntat ca potrivit legilor federale si cantonale, bancile nu vor plati in acest an impozit pe profit, legea permitand deducerea fiscala a acestuia, pe pierderilor din anii anteriori.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP