Dan Popa: Canada iese în viteză din criză. Banca lor Centrală se teme de 3 lucruri: inflaţie, bule speculative şi un dolar prea puternic - Bloguri economice

marți, 20 octombrie 2009

Dan Popa: Canada iese în viteză din criză. Banca lor Centrală se teme de 3 lucruri: inflaţie, bule speculative şi un dolar prea puternic

Banca Centrala a Canadei va anunta marti decizia sa cu privire la dobanda cheie (cel mai probabil va ramane neschimbata- 0,25%), analistii din piata fiind ochi si urechi la ceea ce vor spune bancherii centrali canadieni, nu la ceea ce vor face.

Prin urmare, discursul Guvernatorului Mark Carney, care va sustine un discurs legat de intentiile viitoare ale Bancii Canadei (si care va fi tinut joi dupa amiaza), este asteptat de analisti cu pixurile la gura, daca se poate spune asa.
Economia Canadei, care iese din criza cu o viteza foarte mare, ar putea schimba planurile pe termen scurt ale lui Carney, nevoit probabil sa se gandeasca la masuri suplimentare. Amintesc aici ca el anuntase ca nivelul de 0,25 % va ramane neschimbat pana in iulie, insa cresterea peste asteptari a vanzarilor de imobile ar putea sa ii dea peste cap planurile. Oficialii Bancii Centrale a Canadei sunt ingrijorati de cateva lucruri foare clare: o reaprindere a inflatiei, aparitia unor noi bule speculative pe segmentul imobiliar si o intarire a dolarului canadian peste limite normale (deja moneda canadiana e foarte tare, afectand reluarea activitatii economice).
De asemenea, Banca Centrala a SUA – FED- a anuntat luni ca a testat in premiera operatia inversa injectarii de lichiditate in piata, in cadrul strategiei de iesire din criza la care lucreaza de ceva vreme. Practic, FED New York, intermediarul traditional intre FED si pietele financiare, a testat o operatiune de retragere a dolarilor din piata, urmand sa ne angajam si pe viitor in asemenea teste”, precizeaza comunicatul FED NY.
Pietele mondiale privesc cu mare atentie miscarile FED, care pana acum a injectat lichiditate in sistem pentru a sprijini reluarea activitatii economice, urmarind momentul in care FED va lua masuri care sa „stinga” eventualele puseuri inflationiste si o re-ambalare a creditarii.
Operatiunea testata luni consta in preluarea in schimbul unor active a dolarilor pe care institutiile financiare le detin ca rezerve, prin intermediul a 18 parteneri – mari institutii financiare- cu care FED lucreaza atunci cand intervine in piata.
FED NY a mai precizat in comunicat ca lucreaza impreuna cu operatorii din piata la aspectele practice de retragere a lichiditatii, pentru a se asigura ca acest instrument va functiona deplin in momentul in care la nivelul conducerii FED, comitetul de politica monetara va decide sa se apeleze la el.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP