Dan Popa: China şi rezervele ei valutare - Bloguri economice

joi, 15 octombrie 2009

Dan Popa: China şi rezervele ei valutare

Rezervele valutare ale Chinei au atins iarasi un record, valoare lor cifrandu`se la 2 272,6 miliarde de dolari la finele lui septembrie, potrivit unui anunt al People`s Bank of China.

In primele 3 trimestre din 2009, aceste rezerve au crescut cu 326 miliarde de dolari, e drept ca intr`un ritm mai mic decat de obicei (fata de primele 9 luni din 2008, cu aproape 51 de miliarde mai putin), la o paritate de schimb intre yuan si dolar, de 6,8269.
Daca ne uitam la bilantul Chinei din ultimii sa zicem 25 de ani, ne lamurim cum stau la ei lucrurile. Cu o crestere economica de 9,9 % aproape in fiecare an de dupa 1982, la o inflatie medie de 1 %, China are un model de crestere diferit de economiile emergente din zona Asiei.
Nu cred ca sochez pe nimeni spunand ca rata economisirii este de 60 %, ceea ce le permita sa tina la 50 % din PIB nivelul investitiilor. Intrari masive de capital ( e drept ca in parte sunt speculative), o politica a cursului flexibila (dar care sa`i sprijine pe exportatorii industriali chinezi) si un sever control al capitalului, China si`a facut temele in privinta imunizarii sistemului financiar.
Excedentul comercial chinez se traduce prin detinerea unor consistente active straine (in special certificate ale Trezoreriei SUA), lucru care le permite chinezilor sa isi finanteze in liniste si pace deficitele gemene. E un paradox aici, ca o tara cu locuitori foarte saraci, finanteaza cheltuielile primei economii a lumii. Dar, asa cum am mai scris pe undeva pe blogul asta, saracii ajung sa ii finanteze pe bogati. Un muncitor chinez castiga un dolar pe ora. Un muncitor american, 24 $/ora. Chinezul, din dolarul castigat, economisteste 40 de centi si cheltuie 60. Americanul, din cei 24 de dolari cheltuie 25 si pentru a trai, ia imprumut si dolarul chinezului. Asta`i viata.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP