Dan Popa: Cinci priorităţi ale politicilor monetară şi fiscală - Bloguri economice

miercuri, 28 octombrie 2009

Dan Popa: Cinci priorităţi ale politicilor monetară şi fiscală

Pâna la intrarea în ERM2, Romania poate continua sa se bazeze pe flexibilitatea cursului de schimb si pe interventia oficiala minima pe pietele valutare (pentru a descuraja expunerea prea mare a sectorului privat la riscul valutar si a evita ca bancile centrale sa fie supuse presiunilor speculative). Dupa aderarea la zona euro, moneda unica insasi va constitui o protectie împotriva efectelor destabilizatoare ale volatilitatii contului de capital.
Pentru a intra in Euroland fluturand bucurosi din manutze si fara sa ne pese prea tare ca BNR va pierde independenta politicii monetare sau ca vom avea restrictii pe termen lung de politica fiscala, Romania musai sa aiba in vedere cinci lucruri:

*deficite fiscale scazute si rigiditati reduse. Posibila persistenta a volatilitatii cererii si a cresterii productiei fata de standardele din zona euro înseamna ca nivelurile prudente ale datoriilor (al caror serviciu sa nu induca tensiuni în economie) nu vor depasi probabil 40 % din PIB. Pentru sustinerea unor astfel de niveluri moderate ale datoriei este nevoie de un excedent initial.

*flexibilitatea salariilor si a preturilor trebuie mentinuta când se afla la un nivel semnificativ si marita în cazul unui nivel scazut;

*sincronizarea activitatii cu cea din zona euro. În lipsa unui indicator, gradul corespunzator de sincronizare este o problema de judecata, însa cu cât aceasta este mai mare, cu atât mai rar politica monetara a zonei euro ca întreg va fi necorespunzatoare conditiilor ciclice.

* supravegherea pietei financiare trebuie sa fie întarita. Cresterea volumului creditului bancar catre sectorul privat este aproape inevitabila, indiferent de adoptarea euro, de vreme ce intermedierea se îndreapta spre un nivel de echilibru. Efectele adoptarii euro asupra încrederii si a ratelor dobânzii pot însa grabi procesul. Prezenta masiva a bancilor straine face necesara coordonarea activitatii de supraveghere cu cea din tarile zonei euro;

* trebuie atins un nivel corespunzator de competitivitate la intrarea în uniunea monetara. Acest nivel trebuie sa fie reflectat mai întâi în paritatea centrala cu care se intra în ERM2 si mai târziu în rata de conversie stabilita împreuna cu BCE, Comisia Europeana si celelalte tari membre. Rigiditatile la scadere ale preturilor si salariilor ar îngreuna si ar face costisitoare ajustarea unei paritati supraevaluate sub raportul ocuparii fortei de munca si al cresterii economice.

În timpul participarii la ERM2 însa, când flotarea libera a cursului de schimb nu este posibila, alegerea unui cadru intermediar de politica monetara trebuie facuta cu atentie.
ERM2 este conceput pentru verificarea adecvarii politicii monetare si a paritatii centrale ca paritate permanenta.

Romania e considerata vulnerabila la schimbarile cursului de schimb prin interactiunea a doua caracteristici. Prima, cursul de schimb este influentat de factori (contagiune, comportament „de turma”) diferiti de cei principali. A doua, posibilele efecte destabilizatoare ale cursului de schimb.

Cadrul de politica monetara trebuie sa includa mijloace de protejare împotriva acestor riscuri: tintirea inflatiei, în cazul unui curs de schimb cu marja larga de flotare, cel putin potential, transfera în mod explicit riscul valutar asupra sectorului privat; iar un curs de schimb fix transfera riscul asupra ratelor dobânzii.

Optiunea între aceste solutii extreme ofera semnale ambigue asupra modalitatii de tratare a presiunilor pietei, nu descurajeaza suficient pozitiile valutare deschise si invita piata sa testeze cursul de schimb. Conceperea unui cadru de politica monetara care sa ofere protectie împotriva solutiilor extreme si care sa asigure posibilitatea de a îndeplini criteriul de stabilitate a cursului de schimb este cea mai importanta.

Pozitiile fiscale vor constitui un reper pentru seriozitatea angajamentului unei tari în adoptarea euro. Efectele pe termen scurt ale ajustarii fiscale vor fi probabil compensate prin alte impulsuri (cresterea rapida a creditelor si/sau extinderea pietelor de export).
Important este faptul ca o ajustare fiscala atenta va aduce avantaje pe termen lung de partea ofertei.
Cel de al doilea pilon al strategiei este asigurarea unei rate scazute a inflatiei. O alta parte importanta a strategiei este stabilirea corecta a paritatii centrale. Criza ERM din anii ’90 releva importanta evitarii unor paritati nerealiste si a unei reactii rapide la necorelare.

Evaluarea cursului de schimb de echilibru va indica marjele posibile ale cursului de schimb. Decizia privind stabilirea paritatii în cadrul acestei marje tine de strategia de gestionare a riscului. Efectele stabilirii paritatii centrale si a cursului de conversie la un nivel prea scazut (inflatie si supraîncalzirea economiei) vor fi mai putin negative decât stabilirea lor la un nivel prea înalt (crestere economica scazuta, rata înalta a somajului si necesitatea reducerii preturilor si a salariilor).

Al patrulea pilon al strategiei este alegerea cadrului de politica monetara. În mod ideal, tarile ar trebui sa continue si în unele cazuri sa îmbunatateasca cadrul actual de tintire a inflatiei pâna la intrarea în ERM2, iar dupa intrare sa elaboreze un cadru care sa amplifice efectele stabilizatoare ale unei paritati corect alese, sa maximizeze sansele realizarii stabilitatii cursului de schimb si a îndeplinirii criteriului inflatiei si care sa cuprinda si o strategie de gestionare a riscurilor.

Optiunea care este cea mai apropiata de spiritul ERM2 ar fi tintirea cursului de schimb cu utilizarea marjelor largi. Initial, presiunea pietei ar face sa fluctueze semnificativ cursul de schimb, însa ajustarile fiscale si monetare ulterioare vor aduce treptat cursul de schimb la nivelul paritatii centrale. Interventia directa pe piata valutara trebuie sa fie minima pentru a evita semnalarea unei marje de fluctuatie implicite. Obiectivul secundar este inflatia.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP