Dan Popa: Cine câştigă şi cine pierde dintr-un dolar slab? - Bloguri economice

vineri, 16 octombrie 2009

Dan Popa: Cine câştigă şi cine pierde dintr-un dolar slab?

In primul rand, exportatorii americani se bucura, pentru ca incaseaza mai multi dolari pe marfurile lor, iar exportul de bucuri si servicii americane „cantareste” cam 12% din PIB. Pe urma, daca tot vorbim de americani, datoriile acestora comprima datoria uriasa a SUA, unde deficitul bugetar a explodat si ar putea depasi 11 % din PIB, iar deficitul de cont ramane foarte consistent.

E drept, principalul creantier al celei dintai economii a lumii fiind China, efectul e oarecum neutralizat. Desi unii vorbesc despre pericolul inflatiei din SUA, pare`se ca teza nu este impartasita de catre oficialii FED, care vad mai degraba pericolul unei deflatii. Teoretic, deprecierea dolarului ar putea fi insotita de un proces inflationist, insa cu certitudine ca in 2009 si 2010 fenomenul va fi bine tinut in frau de catre autoritati. Sigur, depinde ce se va intampla cu pretul petrolului in viitor, dar nu cred sa asistam la cresteri spectaculooase in viitorul apropiat.

Tarile producatoare de petrol castiga
Ancorat la dolar, petrolul pare a fi perdant in cazul scaderii monedei americane. In realitate, posibilele pierderi sunt compensate prin cresterea pretului petrolului. Fireste, cei care factureaza in dolari petrolul vandut, au tendinta de a scumpi produsul, in cazul deprecierii monedei. Veniturile monarhiilor arabe din Golf si ceilalti exportatori sunt mai castigati la un pret de 75 de dolari, la o cotatie de 0,66 euro a dolarului decat in conditiile din decembrie trecut, cand cursul era la 0,8, dar pretul barilului nu depasea 30 de dolair. Puterea lor de cumparare la importuri s`a dublat in zece luni.
Spania si Germania se bucura cand euro se intareste
In Europa, lucrurile sunt nuantate. In cazul Spaniei componenta comertului exterior in PIB este redusa, economia bazandu`se pe cererea interna. In aceste conditii, intarirea euro favorizeaza oarecum puterea de cumparare a spaniolilor, oprind din avantul importurilor si favorizand astfel oferta din productia locala. Si in Germania, cel mai mare exportator european, scumpirea euro bucura producatorii, care incaseaza euro mai puternici, la fel ca si slovacii, puternic ancorati de nemti prin industria auto.
Europa de Sud sufera
Slovenia si Europa de Sud, tari care depind de importuri si au o componenta slaba a exporturilor sufera de pe urma intaririi euro. Concurenta puternica din exterior si preturi in crestere reprezinta un cockteil nu foarte usor digerabil pentru italieni. Sectorul textil din tara, puternic concurat de chinezi, se vede slabit de intarirea euro si adus in pragul disperarii.
Unde se afla Romania?
E greu de spus, cata vreme cursul e aparat de BNR. Daca, asa cum spunea Dragulin (seful Stabilitatii financiare din BNR), banca centrala nu va mai interveni, lasand leul sa se deprecieze, evident ca vom fi perdanti. Cu o productie slaba si un consum bazat pe importuri, economia romaneasca risca sa se duca…de suflet. Voi reveni.

La redactarea acestui material, am folosit rapoarte ale analistilor din Societe Generale, Natixis,AFP

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP