Dan Popa: Dealerii din bănci jubilează, după ce un oficial BNR a spus că se vor evita intervenţiile în sprijinul leului - Bloguri economice

vineri, 16 octombrie 2009

Dan Popa: Dealerii din bănci jubilează, după ce un oficial BNR a spus că se vor evita intervenţiile în sprijinul leului

E drept, ieri Dragulin a facut (cred, imprudent) aceasta declaratie. Ca in ideea apropiatei aderari la euro, BNR trebuie sa isi modereze interventiile din piata, in apararea leului. Prin urmare, cel putin teoretic, ar urma o perioada de depreciere a monedei nationale.
Personal cred ca BNR va continua sa intervina, din ratiuni sociale.

Ca strategia interventiei pe curs putea fi schimbata in alte conditii e o alta discutie. “Avand in vedere ca PSD si PNL (ce au impreuna mai mult de 50% de voturi din parlament) se opun nominalizarii presedintelui se poate ca tensiunea sa politica sa continue si exista sanse semnificativa ca transa din decembrie sa fie amanata. Presa locala cita ieri directorul Departamentului de Stabilitate Financiara BNR ce spunea ca in cadrul macroeconmic actual nu au speranta pentru curs prea stabil in urmatoarea perioada si ca BNR nu poate interveni “prea mult”
deoarece aceasta ar putea periclita adoptarea monedei unice. Aceasta sustina ipoteza noastra conform careia banca centrala isi va reduce in viitor suportul acordat monedei nationale. Leul se tranzactioneaza momentan la 4,29/EUR iar pentru astazi pare probabil ca leul sa inregistreze o evolutie statica ce ar putea fi acompaniata de o tendinta usoara de depreciere.
Accentuam inca o data ca pare putin probabil ca aceste intrari sa trimita ratele de dobanda de politica monetara catre nivelul ratei de dobanda de politica monetara. Acelasi oficial BNR mentionat mai sus a fost citat spunand ca bancile au in continuare spatiu de manevra pentru reducerea ratelor de dobanda iar banca centrala va continua sa incurajeze aceasta tendinta prin relaxarea politicii monetare. Aceasta afirmatie sustina perspectiva noastra pentru ratele de dobanda de politica monetara mai reduse. In acest moment credem ca aceasta ar putea sa coboare pana la un minim de 6,75% in T2 10″, se arata intr`un raport al ING.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP