Dan Popa: Despre ratele de dobândă pe termen scurt din piaţa de ieri - Bloguri economice

joi, 8 octombrie 2009

Dan Popa: Despre ratele de dobândă pe termen scurt din piaţa de ieri

Au coborat ieri la 8/8,5% de la 9,5/10% dupa ce BNR a organizat doua operatiuni repo cu scadenta la doua zile prin care a injectat 15 mld RON. “Motivele organizarii a doua operatiuni sunt mai mult ca probabil de natura tehnica si credem ca decat se ne concentram asupra acestora mai interesant este faptul ca, din motive similare, BNR probabil nu a reusit sa compenseze deficitul de lichiditate la ultimele doua operatiuni similare desi a alocat in totalitate sumele cerute de banci”, spun analistii ING intr`un raport. Aceasta pare un motiv rezonabil pentru faptul ca piata a ramas tensionata dupa organizarea operatiunilor respective. “Ratele de dobanda pe termen scurt vor evolua probabil astazi la nivelul de ieri insa pot inregistra o crestere maine in cazul in care operatiunile repo nu vor fi repetate”, se mai arata in raport.
Astazi MEF redeschide o licitatia pentru titluri de stat 5Y intentionand sa vanda instrumente in valoare de 0,95mld RON. La licitatia precedenta pentru acest instrument randamentul maxim a fost 10% insa ultimele semne nu par favorabile licitatiei de astazi avand in vedere ca MEF a respins toate ofertele primite in cadrul licitatiei precedente de certificate de trezorerie 6M. In plus, costul de finantare 3M a ramas relativ ridicat (coborand cu numai 50pb la 9,5% de la maximul ultimelor trei luni ce a fost atins saptamana trecuta) in timp ce tensiunile politice prezinta probabil inca un element negativ .
“Pare dificil de crezut ca MEF sa accepte sa plateasca randamente mai mari de 10% astazi, mai probabil fiind acceptarea unei sume mai modeste la un randament maxim de 10% desi inca o respingere a ofertelor nu trebuie exclusa”, conchid autorii raportului.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP