Dan Popa: Dolarul, platina şi amantele - Bloguri economice

vineri, 9 octombrie 2009

Dan Popa: Dolarul, platina şi amantele

Cand te certi cu nevasta, te refugiezi la amanta. Dupa ce furtuna trece, te`ntorci acasa zambitor si mai ales, calm. Cam asta fac si investitorii.
De cate ori dolarul scade, celelalte monede isi cauta adaposturi mai sigure, indreptandu`se catre materiile prime (aur si petrol in primul rand), ceea ce e fundamental de inteles.
Ingrijorati ca activele lor ancorate de dolar ar putea scadea, oamenii cu bani se indreapta catre active tangibile, cum e si petrolul. Pentru ca trebuie spus, o asemenea evolutie a petrolului ca cea din ultima vreme, nu inseamna altceva decat ca piata e dirijata din evolutia cursului altor monede. Chiar daca oficial ar nega, nu cred ca marile puteri nu au avut macar o runda de discutii legate de cat de bine e sa fie pretul barilului legate de dolarul american. Pentru ca in aceste zile, cand petrolul suie ca apucatul, China – cel mai mare consumator de petrol din lume, apoi Statele din zona Golfului, Rusia si Japonia sunt direct afectate. Barilul a urcat la cele mai inalte cote din ultimele 15 zile. Euro se intareste in fata dolarului, dolarul canadian a ajuns aseara la 0,95 USD si specialistii Bancii Centrale a Canadei vorbesc despre iminenta paritatii dolar canadian-dolar SUA. O ancheta Reuters vorbeste despre o paritate de 1,55 a euro in fata usd`ului, ceea ce era dificil de imaginat in urma cu cateva luni.

P.S. Daca ne uitam la cursul materiilor prime, o sa observam urmatoarele: platina a suit cu 75 % din octombrie 2008 si inca mai are potential, daca ne uitam la evolutia din ultimii cinci ani. Cea mai mare parte a cererii de platina vine din industria auto, a carei evolutie nu sustine cursul metalului pretios. A doua pondere in cererea de platina vine din segmentul electronicii, a sticlei si a industriei chimice. O cincime din cerere vine din China, din zona particularilor, pentru care platina e ceea ce pentru mine snitzelul (ceva extrem de important).
Cu alte cuvinte, nu cererea de platina din businessurile care utilizeaza acest metalo a urcat pretul, ci investitiile financiare de teama deprecierii dolarului.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP