Dan Popa: Japonia îşi va baza modelul de creştere pe cererea internă, nu pe exporturi - Bloguri economice

sâmbătă, 3 octombrie 2009

Dan Popa: Japonia îşi va baza modelul de creştere pe cererea internă, nu pe exporturi

Guvernul nipon va incerca sa isi orienteze cresterea economica pe baza cererii interne si nu pe exporturi, a declarat la Istanbul ministrul japonez al Finantelor, Hirohisa Fujii.

El a raspuns de asemenea in termeni foarte duri celor care criticau un asmenea punct de vedere ca apartinand curentului clientelismului economic, spunand ca sustinatorii unui asemenea punct de vedere habar nu au de stiinta economiei
Reamintesc ca reprezentantii tarilor puternic exportatoare, printre care si Japonia, au fost rugati de oficialii primelor 20 economii ale lumii sa isi recalibreze cresterea orientandu`se catre cererea interna, pentru a sprijini reluarea activitatii economice globale.
Tokyo s`a raliat printre primele acestor rugaminti exprimate in timpul ultimului summit G20, beneficiind si de sprijinul politic al Partidului Democrat (de centru, in Japonia), care a castigat in august alegerile. Practic, PD`ul nipon a promis o politica fiscala orientata spre stanga, adica avand o tenta sociala pronuntata.
Intrebat si cum vede cursul yenului, ministrul de Finante a spus:” Asa cum am declarat in repetate randuri, ne dorim un curs stabil, bun pentru fiecare stat din lume. In acelasi timp, cursul trebuie sa reflecte realitatea economica a tarii, aceasta fiind calea pe care intentionam sa o urmam”.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP