Dan Popa: Leul, euro-ul, sentimentul regional şi cursul de 4,3 - Bloguri economice

joi, 29 octombrie 2009

Dan Popa: Leul, euro-ul, sentimentul regional şi cursul de 4,3

Sa nu ne facem iluzii aiurea. Politica de doi bani practicata in Romania nu conteaza decat intr`o infinit de mica masura atunci cand euro se apreciaza sau dimpotriva, se depreciaza in fata leului. Nici vizita FMI si nici fundamentalele pietei. Conteaza ceea ce economistii denumesc „sentimentul regional”. Perceptia investitorilor, adica a oamenilor care isi muta banii dintr`o tara in alta si care aprecieaza sau nu monedele regionale.
„Nu e nicio chestie de profesionisti, sa stii”, mi`a spus unul din dealerii cei mai buni din piata romaneasca. „Dealerii mari se uita la cursul euro/dolar. Am observat un lucru, de cand lucrez aici: daca euro/dolar se duce in jos, se cheama ca aversiunea la risc creste si, pe cale de consecinta, leul se depreciaza.

Pana la urma, gandeste`te ca dolarul e o moneda de refugiu. Ca aurul, daca vrei un exemplu concret. Cand creste, toti mizeaza pe el si lasa restul monedelor sa cada. Cand insa scade, lumea fuge pe alte monede. Pe euro, pe yen, pe alea emergente”, mi`a spus deealerul, care a mai observat ceva ciudat. „Cand monedele din jur se apreciaza, leul nostru sta pe loc, ca ardeleanul. Zici ca sta si cujeta, ca tine. Daca se depreciaza, leul se comporta la fel de ardeleneste. Se duce cu turma, dar cu o viteza mult mai mica”.
L`am intrebat daca a intervenit BNR in piata. „Oficial? Nu, nici vorba? Off the record? Sigur ca a intrat. Cei cu experienta recunosc imediat mana BNR`ului. Are clientii ei prin care intra si iti dai seama ce vrea. Nu poti intoarce tendinta pietei decat daca esti ori o banca foarte mare, ori esti chiar BNR. Adica te uiti in jur si vezi cum forintul, zlotul si celelalte monede se duc ca naibii in jos si te uiti la leu, care creste din mai nimic. Nu e clar ca e mana cuiva?”, se mai intreba retoric dealerul.
Ce s`ar intampla daca nu ar interveni BNR? „Leul ar urma o traiectorie descendenta, dar nu poti spune pana la ce curs. Unii spun 4,5 lei, altii 4,55 . Oricum, Basescu e clar pe langa subiect cand vorbeste de 5 lei. Se vede ca nu are treaba cu economia. Probabil i`o fi spus un consilier sau Guvernatorul, cine stie?, ca se duce euro la 5 lei, daca nu intra BNR. Se duce pe naibii. Oricum, si la 4,55 ar fi mari probleme pe defaultul companiilor”, a mai spus amicul meu.
„Problema BNR e ca de acum incolo trebuie sa se uite mai cu atentie cand intra si pana unde va sustine un anumit curs. O sa intram si noi ca oamenii in ERM II si acolo nu ai decat doua sanse. Ori te comporti ca unii vecini care au modificat marginea inferioara a intervalului de variatie a euro ca sa fie in grafic, ori incepi sa iti musti buzele ca ai aparat un nivel pe care piata nu il sustine. Acum, tot ce poti face e sa speri ca in timp, situatia se va indrepta. Uita`te insa si la dobanzile din piata monetara sa vezi incotro o iau cele de la o luna si la 3 luni si iti poti face o idee mai de ansamblu”, a conchis dealerul valutar.
Oricum, de multe ori sa stii ca nivelul cursului, nu depinde nici macar de fundamentale, uneori. Stii cum e? Ca si cum…hai sa dau un nume oarecare…e ca si cum Michael Jackson – Dumnezeu sa`l ierte- ar decide public sa investeasca in iahturi. In urmatoarele 5 minute, pretul iahturilor ar creste, pentru ca se stie ca Jackson e un om cu bani si e dispus sa cheltuie sume mari”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP