Dan Popa: Lord Adair Turner, şeful Financial Services Authority (FSA):«Unii au uitat regulile de bază ale meseriei de bancher» - Bloguri economice

miercuri, 14 octombrie 2009

Dan Popa: Lord Adair Turner, şeful Financial Services Authority (FSA):«Unii au uitat regulile de bază ale meseriei de bancher»

Lordul Adair Turner, seful Financial Services Authority (FSA), autoritatea care controleaza tot ce misca in domeniul serviciilor financiare britanice, vrea sa reformeze City`ul londonez, pe motiv ca pune in pericol „utilitatea sociala” a meseriei de bancher. Fost vicepresedinte al Merrill Lynch Europe, sef timp de 5 ani al patronatului britanic (CBI) considera ca s`a mers prea departe cu dereglementarea, exagerandu`se virtutile pietelor eficiente care se autoregleaza, atat de laudate de fostul sef al FED, Alan Greenspan.

FSA va publicain doua saptamani un raport asupra bancilor considerate „sistemice”. Spre ce concluzii se indreapta acel raport?

Criza a demonstrat ca existe banci pe care nu ne putem permite sa le lasam sa cada si asta pune o problema de fond. Cand iti pica o banca mica, despagubesti depunatorii si asta e. Pierderile sunt suportate de catre actionari si de catre cei care detin creante asupra bancii.
Daca insa banca este de dimensiuni care antreneaza si alte segmente din economie, care ar suferi blocaje si ar genera tensiuni prin prabusirea ei, vom lua in calcul solutia recapitalizarii ei. Ideea e sa incercam sa nu ajungem la situatia bancilor mamut, ci sa avem cat mai multe banci de talie mijlocie si mica. In fine, ne mai gandim sa ne reintoarcem la ceea ce inseamna « narrow banking » si la reintroducerea unei forme a et Glass-Steagall Act, prin care sa limitam bancilor de economii de pilda sa se lanseze in activitati de trading.

Nivelul ridicat pe care le inregistreaza profiturile bancare nu sunt un semn al lipsei de concurenta reala?

Nu cred sa existe carteluri in acest moment, dar constatam profiturile uneori stranii de mari, din sistemul bancar. Prin noile reguli de prudentialitate vom reduce in parte aceste profituri (si in subsidiar si valoarea bonusurilor) , dar trebuie sa recunoastem ca in cazul bancilor de investitii e foarte dificil sa aplici asta. Angajatii lor vor ramane bine remunerati, iar activitatile lor sunt chiar foarte utile la urma urmei. Daca societatea in ansamblu va dori sa limiteze aceste bonusuri, o poate face cu ajutorul impozitelor.

Sisitemul financiar va deveni mai sigur?

Da, lumea se indreapta spre schimbari radicale in materie de reglementare in urma carora sistemele financiare vor deveni mai robuste. Nu suntem convinsi ca ceea ce numim « value at risk », adica suma pe care isi permite o banca sa o piarda la un moment dat, este un indicator eficace.

In ce vor consta noile reguli prudentiale?

In primul rand, discutam despre cantitatea si calitatea capitalului. In Marea Britanie ne gandim la o dublare a ponderilor prevazute in Basel II.

Tarile asiatice, mai ales China, vor urma si ele aceleasi reguli?

Acum 30 de ani sau chiar 40, functiona o regula veche printre bancheri, care limita volumul creditelor acordate de marimea depozitelor pe care le aveai. In ultimii 10 ani, Europa de Vest a trecut la un sistem aproape complet dereglementat in ceea ce priveste aceste vechi reguli. Din fericire, bancile asiatice nu au urmat modul vestic de acordare a imprumuturilor si de securitizare. Azi, aceste banci ar putea sa ne dea sfaturi….

Sunteti favorabil unei taxe Tobin…

Eu spun doar ca nu trebuie exclusa. Unele activitati bancare se autogenereaza: speculatiile nasc volatilitate. Sectorul nonfinanciar trebuie uneori sa cumpere produse contra volatilitate. Or, de la un punct incolo, plusul de lichiditate pe care sistemul il pune in joc, nu e nici de dorit, nici util socialmente. Trebuie sa iesim din scoala de gandire a lui Greenspan, care a demonstrat ca la contactul cu realitatea, se face tandari.

Via

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP