Dan Popa: Măsurile de ieşire din criză a Marii Britanii i-ar produce spumitze la gură lui Geoană - Bloguri economice

joi, 22 octombrie 2009

Dan Popa: Măsurile de ieşire din criză a Marii Britanii i-ar produce spumitze la gură lui Geoană

Guvernul britanic ar trebui, daca vrea sa asaneze finantele publice, sa urce nivelul impozitului pe profit cu 7 % sau sa urce limita varstei de pensionare la 70 de ani, chestie care l`ar orpila definitiv pe Mircea Geoana. Aceasta concluzie apartine Institutului National de Cercetari Economice si Sociale (NIESR).

Potrivit aceluiasi document, conceput de cei mai buni economisti din Regatul Unit, Marea Britanie va avea o datorie publica de 93 % din PIB la nivelul anului 2015.
Pentru Ray Barrell, unul dintre autorii raportului, proiectele de austeritate bugetare avute in vedere de conservatori (altii decat fabricantii de conserve) sunt insuficiente, pretul pe care trebuie sa`l plateasca autoritatile pentru restabilirea echilibrului economic fiind apreciate drept „draconice” . Barrell o spune pe sleau: ”Ori facem ceva cu deficitul nostru structural, ori incepem sa furam din banii de maine ai copiilor nostri”.
E drept, Barrell nu a scos nicio vorba despre suma pe care ar primi`o muncitorii britanici s`ar intoarce acasa si nici despre trimiterea unui britanic in Cosmos (ceea ce, ca sa fim rigurosi, ar ajusta PIB`ul pe cap de locuitor, venitul net/capita si alti indicatori pe care nu`i vom trece aici din criza de spatiu)
Economistul britanic a mai recomandat taierea din cheltuielile cu asistenta sociala, dar si cresterea TVA in cazul unor produse care pana acum erau taxate cu un nivel redus al taxei pe valoarea adaugata (alimente, cartile sa).
Ultimele date ale Oficiului National de Statistici arata ca Statul a imprumutat circa 77 miliarde de lire (85 mld euro) in primele luni ale anului fiscal (care la ei e din aprilie pana in septembrie), intr-un ritm mai mult decat dublu fata de perioada similara din anul trecut.
In acest ritm, deficitul anuntat de ministrul de Finante, Alistair Darling, de 175 miliarde lire (12,4 % din PIB), va fi depasit cu siguranta, nivelul lui putand atinge intre 190-220 miliarde de lire.
Tot NIESR a calculat si ritmul de crestere pe urmatorii ani, responsabilii institutului estimand un ritm de 1,3 % in 2010 si 1,5 in 2011, in conditiile in care somajul se apropie de 8 %.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP