Dan Popa: O sedinţă a juriştilor unei bănci - Bloguri economice

luni, 5 octombrie 2009

Dan Popa: O sedinţă a juriştilor unei bănci

Periodic, juristii bancii in cauza se intalnesc cu conducerea executiva, pentru a discuta problemele de interes comun care apar. Intalnirea a fost foarte utila pentru ambele tabere (executivi si departamentul juridic) pentru ca aparusera o serie de probleme dificil de gestionat.
Una dintre acestea a fost cea legata de garantiile pentru Persoanele Juridice.
“Solutia gasita in privinta hotararii I.C.C.J, a fost amendarea art. 146 din Legea 31/1991, fost art. 153 (2) prin inaintarea unui text de lege nou Ministerului Justitiei spre adoptare, initiativa inspirata din Codul francez care reglementa aceasta situatie cu mult inainte de aparitia acesteia in sistemul bancar romanesc, in art. 1840″, spun sursele participante la discutii. Textul se poate gasi pe site-ul Ministerului de Justitie, iar meritul adoptarii acestei legi ii revine in totalitate din cate stiu eu, BRD-ului sustinut de A.R.B.
Juristii s`au mai plans de un lucru: cazul in care o firma garanteaza cu bunurile sale creanta altei firme, desi nu are nicio treaba una cu alta. “Trebuie sa existe o relatie intre activitatea comerciala a garantei ce se identifica cu activitatea societatii garantate: ex: discrepanta – am avut o SC. care produce pantofi, garantand o SC. producatoare de armament, chestiune anormala”, au spus juristii.

Un alt punct de discutii a fost legat de disfunctionalitatile intre Centru si sucursale.
“- in tara, nu toti prticipantii stiu care sunt responsabilii de risc operational cu care se colaboreaza;
- la nivelul grupului nu se va mai interveni in tara cu privire la provizioane, acestea stabilindu-se la nivel de centrala;
- in raportare trebuie trecuta suma reala (in urma evaluarii sau valoarea de piata) a bunului ce face obiectul litigiului;
- Sucursala X – are parola de intrare in Buletinul Insolventei, dar nu are internet”, au anuntat razand unii juristi. Mai sunt probleme cu executarea garantiilor si de comunicare cu teritoriul. Oamenii din tara nu recunosc intotdeauna autoritatea juristilor, preferand sa dea mailuri superiorilor ierarhici, care intarzie pana la perimare activitatea juridica. concluziile ultimei zile de Reuniune au fost legate de problema unei colaborari mai eficiente cu biroul care raspunde de credite neperformante, precum si de necesitatea intocmirii unei fise a postului foarte bine pusa la punct in privinta atributiilor executivului.
Adjunctul CEO si-a notat constiincios toate aceste sesizari si zilele urmatoare presa de business va avea probabil subiecte.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP