Dan Popa: Olanda a declarat rezbel Paradisului. Propriului paradis fiscal. Aşteptăm firmele sa vină în iadul fiscal românesc. - Bloguri economice

joi, 22 octombrie 2009

Dan Popa: Olanda a declarat rezbel Paradisului. Propriului paradis fiscal. Aşteptăm firmele sa vină în iadul fiscal românesc.

Inca din primele randuri ale scrisorii mele, aflati ca sunt bine si ca U2, Rolling Stone, US Steel, Walt Disney, Wal-Mart, sau Kellog`s fac si ele bine, acolo unde isi au domiciliile lor fiscale, adica in Olanda. Desigur, nu stau amproasta acolo, ci fiindca din punct de vedere fiscal se simt mai usurate, daca pot sa spun asa fara sa se interpreteze.

Toate au o casuta postala prin intermediul careia platesc dividende, impozite mai micute, ceea ce va doresc si dumneavoastra. Sa trecem insa la subiect.
Toate aceste companii amintite cu grija mai sus aduc bugetului un venit de 16 miliarde de euro pe an (ceea ce iar va doresc si Dumneavoastra). 16 miliarde pe an, adecatelea 2200 de euro anual pe cap de locuitor, daca e sa ne luam dupa un studiu al Universitatii din Utrecht, extrem de riguroasa in asemenea calcule.
Pe hartie, firmele americane realizeaza 13% din profituri in Tarile alea de Jos, unde platesc un impozitel ( ca mi`i jena sa`i zic Impozit) de 6-7 %, fata de 25,5 % cat ar fi normal. „Olanda joaca un rol major in materie de evaziune fiscala”, confirma profesorul de finante Geerten Michielse, care lucreaza in principal pentru Univ. Din Utrecht de care va spuneam mai sus, dar si pentru FMI si Banca Mondiala (nu are legatura cu Bercea Mondialul, rromul drag lui Basescu).
Ca numar, 20.000 de firme isi duc traiul in casutele postale din Olanda. Insusi Obama Intaiul i`a facut de rahat pe olandezi, declarand in 5 mai 2008 ( tin minte, pen`ca e si ziua mea, de fiecare data cand e 5 mai 2008) ca Olanda e printre cele mai mari 3 paradisuri fiscale din lume, la concurenta cu Bermudele (am si eu o pereche) si Irlanda. Ministrul local de finante, Wouter Bos, a protestat atunci asa de energic, ca Washingtonul si`a mai indulcit tonul.
Acum, stanga parlamentara olandeza, vrea sa elimine facilitatile paradisiace. Pun pariu ca nu vor reusi. Daca insa, totusi…sa vina U2, Rolling Stones, Boeing samd din paradisul fiscal olandez, in iadul fiscal romanesc.
Mai e loc in cazanul cu taxe.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP