Dan Popa: Omul care a provocat criza asiatică din 1997, extrădat în Thailanda - Bloguri economice

sâmbătă, 31 octombrie 2009

Dan Popa: Omul care a provocat criza asiatică din 1997, extrădat în Thailanda

In aceasta dimineata a fost extradat din Canada in Thailanda omul considerat vinovat pentru declansarea crizei asiatice din 1997. E vorba de un fost consilier financiar al Bangkok Bank of Commerce, care a dat credite peste credite, pana cand banca lui a dat faliment.

Aflat acum in scaun rulant in urma unui atac cardiac, Rakesh Saxena (nascut indian, in varsta de 57 de ani) este acuzat printre altele ca a provocat falimentul bancii la care lucra, banca avand datorii de 3 miliarde de dolari in 1995, cand a fost declarata falita.
Caderea Bangkok Bank of Commerce a antrenat prabusirea altoor institutii bancare, care a culminat cu celebra criza a sistemului bancar local, demonstrand vulnerabilitatea bankingului thailandez, excesiv gonflat si fara o reglementare serioasa.
Numele lui Saxena este asociat cu cel al unui renumit vanzator de arme saudit, Adnan Khashoggi, dar si cu nume din centrul vietii publice din Thailanda (ministri, sefi de partide etc) .
Povestea vietii lui e foarte interesanta. Marxist, cu o diploma in Litere, Saxena a lucrat la mai multe banci in Bombay si Singapore, pana sa ajunga la Bangkok unde si`a intalnit viitoarea nevasta. Specialist in operatiuni cu produse derivate, finantator al unor operatiuni in Sierra leone si adept al preluarii companiilor cu probleme, omul a falimentat cum spuneam banca la care lucra, dupa care a fugit in Canada. Acolo a reusit sa isi amane ani buni de zile extradarea, pana aseara cand autoritatile au emis un ordin care a fost dus la indeplinire in aceasta dimineata

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP