Dan Popa: Scrisoare către premierul desenat - Bloguri economice

duminică, 18 octombrie 2009

Dan Popa: Scrisoare către premierul desenat

Va scriu pentru ca nu`mi ies calculele si stiu ca Dumneavoastra sunteti inconjurat de oameni destepti care cu asta se ocupa: sa le iasa calculele, indiferent de ce si cum.
Acu cateva luni (8, ca sa fiu riguros), domnul presedinte Basescu si domnul Guvernator Isarescu tunau si fatalmente fulgerau impotriva unui acord cu FMI. Ca n`avem nevoie de banii veneticilor, ca raul, ramul ne sunt prieteni samd. Azi,zicea mama ca nu mai sunt bani.
Intre timp insa in tara au intrat cateva miliarde de euro, echivaland cu cateva procente bune din PIB. Deci cum ar veni noi aveam bani, nenea aia rai din FMI ne-au bagat 20 de miliarde pe gat si acum nu mai avem nici de pensii sau salarii.
Unde mama naibii credeti ca s`au dus banii aia, domnu` premier?

Ca de platit ii platim amandoi, daca`mi permiteti.
Mama a zis ca domnul Boc a facut investitii de 10 miliarde, da` tata a vrut s`o pocneasca. Cica nici vorba, zice tata. Mama a zis pe urma ca poate au finantat ceva deficite, da tata s`a infuriat si i`a zis ca deficitul de cont a ajuns, de plictiseala ca nimeni nu reusea sa`l aduca in limite normale, sa se ajusteze singur ca prostul.

Am inteles ca nu sunt venituri la buget, ceea ce mi-a spus mama ca e rau. E ca si cum ai da drumul la robinet dar n`ar curge apa, ca vecinii de la trei, disponibilizati acum 3 luni, nu si`au mai platit intretinerea asa ca ne`au taiat apa.

Mama a inceput sa rada si a zis ca sigur ca n`o sa aveti incasari la buget cata vreme dati salarii de 2500 de lei comisarilor de la Garda Financiara. Ca sa nu va mirati daca la salariile astea o sa faca exact ca seful Garzii din Arges, care lua spaga ulei si faina. Tata a dat din cap ca asa e si ca daca vreti sa vina bani la buget, sa le dati 5000 de euro lunar. Iar evaziunea sa fie pedepsita cu inchisoare de pana la 30 de ani si interdictia de a mai avea firma.

Pe urma tata, dupa ce s`a scobit intre cativa dinti, a zis ca ce stat e ala in care un secretar de stat ia salariu de 4600 de lei? Ca rad si curcile de el, da` eu nu am auzit inca nicio curca razand sa stiti.

Cand ne-a pus desertul pe masa, mama a mai zis ca ar trebui taiate 20 la suta din cheltuielile bugetare, da` nu din salarii musai sau din locurile de munca. A zis ca poate gasiti niste investitii cu factor de multiplicare micut, pe care sa le amanati un an. Tata a ras si i`a aratat pe cei 5 muncitori din fata blocului, care descarcau o placa de polistiren pentru reabilitarea aia termica si acum stateau toti 5 si fumau in jurul ei. „Astea`s afaceri! Faci un contract cu Statul, umfli devizul, organigrama si mai traiesti cateva luni pe cheltuiala bugetului. Ca esti in constructii, sanatate, invatamant..totul e sa stii sa repari o scoala, un spital, o biserica si te`ai scos”, a zis tata.

Mama nu cred ca l`a aprobat, ca i`a dat doar o feliuta mica de prajitura si i`a zis ca ar trebui sa aveti bilute si sa coborati taxele in anumite zone, sa ii convingeti pe romanii cu bani dositi in afara sa ii repatrieze si sa scoateti economia gri la lumina, daca vreti bani la buget.

Da` nu de asta v`am scris, domnule premier. Ci sa imi explicati unde naibii s`au ascuns alea 20 de miliarde de euro care oricum nu ne trebuiau, de a ajuns bunica sa ne sune disperata in fiecare zi sa`ntrebe daca o sa`i vina pensia si luna asta.

Chiar si`a batut domnul Boc joc de noi? M`ar durea si i`as cere bonzaiul facut cadou acum 3 luni, ca am auzit ca numai in el sta.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP