Dan Popa: Tortul - Bloguri economice

luni, 19 octombrie 2009

Dan Popa: Tortul

Probabil, manualele de economie vor fi in parte, rescrise. Cartile de economie mondiala ar putea include un capitol despre falimentul statelor. Modelele economice care au adus economia acestui secol pe cele mai inalte culmi de profit, au demonstrat ca pot aduce cu aceeasi usurinta recesiunea. Banci despre care se credea ca sunt un fel de „Highlander” al finantelor, au crapat peste noapte. Firme capitaliste de renume trec in mainile socialistilor. Industrii intregi sunt nationalizate.
Fara indoiala, actuala criza ofera cateva lectii pe care e bine sa le tinem minte. Iata primele 10:

1. Falimentele bancilor mari nu sunt de dorit

De la Lehman Brothers incoace, lectia e sigura. Bancile prea mari, a caror prabusire antreneaza falimente in lant, nu trebuie lasate sa cada. Cand o banca devine prea mare, e bine sa fie „sparta” in alte cateva entitati mai mici, a caror cadere sa nu afecteze iremediabil sistemul.

2. O parte a modelelor economice au fost discreditate

Se credea ca modelul american va dainui continuu. Ca „visul american” nu se va termina niciodata. Ca poti sa te indatorezi cat de mult, gandindu`te ca cineva iti va finanta la nesfarsit execsele. Cresterea pe credit a demonstrat ca nu e viabila. Exuberanta irationala a pietelor e un balon de sapun. Autoreglementarea e o iluzie. Pe harta economiei mondiale ar trebui pus un nouindicator. Atentie, cad modele!

3. Bancile centrale capata o importanta crescuta

Bernanke si Trichet au devenit salvatorii economiilor lumii. Daca bancile centrale nu ar fi intervenit, azi am fi fost confruntati cu un haos financiar generalizat. Bancile comerciale au devenit instrumente prin care bancile centrale isi impun punctul de vedere. Ele regleaza lichiditatea, stabilesc uneori cine e lasat sa moara si cine e tinut in viata. Pe scurt, sunt noii regi ai finantelor.

4. Cash-ul devine rege

Majoritatea bogatasilor planetei isi tineau sau inca isi tin (acum, blocata) averea in imobile, actiuni, aur samd. Putini o plasau in bani lichizi, pentru ca intotdeauna gaseau o investitie care sa le aduca randamente superioare oferite de depozitele bancare. Cei care au lichiditati in banci sunt cei mai castigati. Cashu-ul e rege, iar acest vechi dicton e mnai actual ca oricand

5. Pana si bancile elvetiene pot face concesii, pentru a putea trai

Despre bancile elvetiene se stia pana acum ca sunt cele mai sigure din lume. De la averile dosite de nazisti la finalul celui de-al doilea razboi mondial, pana la conturile secrete ale dictatorilor sau la miliardarii evazionisti ai intregii lumi, institutiile financiare din tara cantoanelor adaposteau orice. Banii nu au miros, vorba lui Vespasian. Din 2009 insa, banii au inceput sa capete mirosuri. Mai intai, Fiscul american a obtinut in premiera istorica, denuntarea numelor unor clienti americani care isi ascundeau banii acolo. Apoi francezii, urmati in scurt timp de germani…Una peste alta, in materie de secret bancar elvetienii nu mai sunt demult ceea ce erau odata…

6. Nationalizarile merg foarte bine mana in mana cu capitalismul

Cand zici capitalism, zici economie de piata. Cand zici economie de piata, nu zici niciodata nationalizare, sau cel putin nu spuneai pana acum un an. Cum sa functioneze un sistem bancar capitalist, cu banci de stat? Uite ca se poate. In SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, o serie de banci ai caror actionariati laudau virtutile pietei, au cedat Statului bancile lor, pentru ca piata nu le mai putea tine in spate. Sa fie capitalismul cu fata umana, sau socialismul cu aer occidental? Nu mai zic aici de simboluri ale capitalismului (vezi industria auto), ajunse proprietate chineza…

7. Pana si tarile pot da faliment

Statul, privit ca o companie. Cand nu merge treaba, se imprumuta. Dar cand se imprumuta prea mult, mult mai mult decat poate produce, se cheama ca intra in faliment. Ca orice firma, care ori e cumparata pe bani marunti, ori e preluata de stat. In cazul tarilor, cine sa le preia? Pai FMI, Banca Mondiala si alte institutii suprastatatale. Cazul Islandei falite a facut inconjurul lumii. Daca ar fi sa parafrazez o intrebare celebra, unde se duc tarile falite, cand se duc? Rapunsul e, cum spuneam, simplu. La FMI.

8. Sfarsitul bancilor de investitii?

Bancile de investitii faceau regula pe piata financiara. Bancile de investitii nu atrag depozite, ci se jucau pana nu demult cu acele instrumente derivate. Iti vindeau o punga ermetica si netransparenta in care iti spuneau ca ai un lingou de aur, cu care tu te duceai la o banca si garantai pentru o casa. In realitate, in punga aceea era o mana de paie fara nicio valoare. Cand toate pungile au fost deschise, lumea s`a umplut de paie, dar nu era niciun cal in preajma, care sa le manance.

9. Contabilitatea e o stiinta tot mai controversata in actuala forma

Actuala forma de contabilitate e tot mai controversata pe motiv ca nu reflecta realitatea. Din condei, treci din profit pe pierdere si viceversa, fara ca aceasta trecere sa fie urmata si de realitate. „Aranjarea” bilanturilor, mai ales atunci cand discutam despre banci, aduce necazuri serioase atunci cand lucrurile derapeaza spre criza. Laureati Nobel si ecobomisti de prestigiu lucreaza la o alta formula care sa reflecte mai bine situatia patrimoniala.

10. 20 de state decid ce e de facut in lume. China si arabii par a fi castigatorii geopolitici.

ONU, titularul oficial al deciziilor care sa priveasca toate natiunile lumii, e intr`un mare con de umbra. In locul lui, deciziile sunt luate de G20, care nu reflecta si nu reprezinta nici demografic, nici economic, situatia globala. In cadrul G20, China capata o din ce in ce mai mare pondere. In plus, tarile arabe isi intaresc un pol de putere care cu greu va fi ocolit atunci cand se vor lua decizii.

Via.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP