Ion Radu Zilişteanu: FNGCIMM vrea să accelereze programul "Prima casă", dar nu ştie cum - Bloguri economice

marți, 20 octombrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: FNGCIMM vrea să accelereze programul "Prima casă", dar nu ştie cum

Azi am participat la o întâlnire cu reprezentanţii Fondului Naţional pentru Garantarea Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), prima de acest fel, la care instituţia a invitat reprezentanţi ai băncilor, dezvoltatorilor, agenţiilor imobiliare. Întâlnirea a fost moderată de preşedintele fondului, Aurel Şaramet. Deşi relativ târzie, în opinia mea, reuniunea a reuşit să identifice un număr important de probleme care întârzie programul "Prima casă". De fapt, fondul încearcă să accelereze programul, nefiind chiar o fericire faptul că statul român i-a încredinţat administrarea garanţiilor din program. De altfel, Aurel Şaramet a declarat în cursul întâlnirii: "Nu sunt avocatul programului. Nu l-am fi dorit. "

Reprezentanţii fondului au încercat să exploreze posibilităţile de accelerare a programului, mai ales în ceea ce priveşte locuinţele noi.

După ce FNGCIMM i s-a încredinţat această sarcină, a fost nevoie de angajarea a 44 de persoane, majoritatea juristi şi câţiva programatori, pentru a-şi adpta activitatea la specificităţile programului. Fondul lucra înainte numai cu persoane juridice, respectiv IMM-uri.

Dat fiind că participarea la eveniment a fost foarte pestriţă, caracterul lucrativ a avut rezultate destul de modeste, dar, în orice caz, i-a pus pe reprezentanţii fondului în faţa problemelor ridicate de economia privată.

Ca noutăţi, faţă de cel cunoscute public până acum, fondul a rezervat 20% din sumele destinate programului "Prima casă" numai unităţilor locative noi aflate în diverse stadii de execuţie. La întrebarea mea cum au stabilit procentul de 20%, Aurel Şaramet a răspuns că nu au avut motive de natură statistică, ci doar a vrut să testeze piaţa şi, în funcţie de evoluţii, procentul este dinamic. Fondul a emis pînă ieri garanţii în valoare de 247 mil.€ într-un număr de circa 6.000 dosare.

În ceea ce priveşte redistribuirea unor sume de circa 220 mil.€ de la băncile cu performanţe reduse la cele cu performanţe bune, preşedintele FNGCIMM a declarat că suma ar fi trebuit să fie în jur de 300 mil.€. De asemenea, el a afirmat că ar trebui să se dea garanţii de 600 mil.€ pentru ca fondul să treacă pe break even, în prezent el fiind pe pierdere din derularea acestui program. După cum se ştie, fondul încasează un comision de 0,37% de la fiecare solicitant căruia îi aprobă garanţia, în tranşe egale, în primele trei luni e la acordarea creditului. Din cele 247 mil.€ pentru care s-a aprobat garantarea, ar rezulta un comision de circa 1 mil.€, dar, întrucât nu toate garanţiile aprobate s-au şi transformat în credite şi din cauza eşalonării pe trei luni a încasării comisionului, fondul nu a încasat până acum decât circa 200.000 €.

Mi se pare important să menţionez că mulţi participanţi şi-au exprimat temerea că programul "Prima casă" va fi sistat după alegerile prezidenţiale, nu în timpul reuniunii, ci în discuţiile informale din pauze.

Deşi întâlnirea nu a avut rezultate spectaculoase, ea poate fi un bun început pentru o un ansamblu de politici naţionale imobiliare coerente.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP