Ion Radu Zilişteanu: Jones Lang LaSalle: problemele din segmentul comercial al pieţelor imobiliare sunt departe de a se fi sfârşit - Bloguri economice

duminică, 4 octombrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Jones Lang LaSalle: problemele din segmentul comercial al pieţelor imobiliare sunt departe de a se fi sfârşit

Am intrat în posesia unui studiu al companiei Jones Lang LaSalle, publicat luna trecută pe site-ul companiei, intitulat Global Market Perspective. Studiul tratează evoluţia proprietăţilor imobiliare comerciale. Câteva dintre concluziile acestui studiu sunt:

- În timp ce unele semne că economia mondială este pe un trend de revenire au apărut încă din luna martie a acestui an, totuşi abia în ultimele luni acestea au devenit mai evidente.

- În vreme ce Germania, Franţa şi Japonia au ieşit din recesiune, SUA şi Marea Britanie rămân încă în criză, iar o creştere susţinută în China este pusă sub semnul întrebării.

- Cererea din sectorul imobiliar rămâne încă slabă, iar problemele din domeniul imobiliar comercial sunt departe de a fi luat sfârşit.

Studiul arată că există un interes în creştere pentru achiziţia unor centre comerciale la preţuri cu discount-uri importante. În Europa, nivelul tranzactiior imobiliare pe segmentul comercial a crescut în T2 2009 faţă de T1 2009, atingând 12 mld.€. Acestă situaţie arată o îmbunătăţire semnificativă a situatiei pieţei imobiliare comerciale. În ultimele şapte trimestre, volumele tranzactiilor imobiliare pe segmentul comercial au scazut în medie cu 22 %. Volumele tranzacţiilor s-au apropiat de 3 mld.€ în iulie şi august 2009, o încetinire sezonieră faţă de iunie 2009, când s-au înregistrat tranzacţii de 5 mld.€, ca urmare a perioadei de vacanţe.

În SUA, împrumuturile ipotecare acordate de bănci pentru sectorul imobiliar comercial au scăzut la un nivel de 32 mld.$, de la un vârf de 1.700 mld.$, în condiţiile în care piaţa securitizării creanţelor ipotecare este practic îngheţată. În S1 2009, volumul pieţei imobiliare americane pentru sectorul comercial a fost de 17,2 mld.$, în scădere cu 77% faţă de S1 2008.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP