Ion Radu Zilişteanu: Secretarul Trezoreriei SUA solicită urgentarea reformării Fondului Monetar Internaţional - Bloguri economice

duminică, 4 octombrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Secretarul Trezoreriei SUA solicită urgentarea reformării Fondului Monetar Internaţional

Fiind prezent la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional, ţinută la Istanbul, secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a cerut azi urgentarea reformării Fondului Monetar Internaţional, astfel încât ţările emergente şi cele în curs de dezvoltare să aibă un cuvânt mai important de spus în cadrul instituţiei financiare internaţionale. "O structură de conducere mai reprezentativă este esenţială pentru întărirea legitimităţii FMI", a spus Geithner. El a menţionat că, la ultima reuniune G20 de la Pittsburgh, s-a decis transferarea a 5% din voturi de la ţările dezvoltate către ţările cu economii emergente, cum ar fi China, India sau Brazilia. El a cerut accelerarea stabilirii procedurilor de transfer.

În prezent, FMI are 186 ţări membre. SUA recomandă reducerea numărului de membri ai board-ului FMI, cu menţinerea locurilor numai pentru ţările cu economii emergente şi în curs de dezvoltare. În mod tradiţional, FMI est condus de un european, în timp ce la conducerea Băncii Mondiale se află un american. S-au înregistrat mai multe plângeri în ultima vreme în sensul unui ajutor mai susţinut al economiilor sărace pentru a putea traversa mai uşor criza economică şi un număr mai mare de ţări vor să aibă acces la deciziile privind gestionarea banilor instituţiilor financiare internaţionale.

În prezent, SUA au 17% din voturi, ceea ce le conferă drept de veto, ştiut fiind că deciziile importante au nevoie de o majoritate de 85% pentru a putea fi adoptate. În trecut, FMI a fost criticat pentru impunerea unor măsuri de austeritate în schimbul acordării de finanţare, neţinând cont de efectele adverse asupra persoanelor sărace.

Oficialii FMI au declarat că Fondul a arătat o mai mare flexibilitate în ultimii ani. John Lipsky, nr.2 în ierarhia FMI, a declarat că instituţi face eforturi substanţiale pentru reforma internă. De altfel, un semn al schimbării politicii FMI a fost şi decizia acestuia de a permite ca jumătate din tranşa a doua a acordului stand-by cu România să fie direcţionat spre acoperirea deficitului bugetar şi nu către BNR.

În cadrul reuniunii de la Istanbul, un grup format de 35 de ţări dintre cele mai îndatorate a salutat decizia ca G20 să devină lider în luarea deciziilor economice globale, dar au menţionat că naţiunile sărace au nevoie de reprezentare pentru a îşi exprima nevoile financiare. "Avem nevoie de cel puţin un loc în board pentru a face cunoscută vocea a aproape 1 miliard de africani", a spus Lazare Essimi Menye, ministrul finanţelor din Camerun.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP