Mihai Marcu: Credite neperformante (V) - Bloguri economice

luni, 19 octombrie 2009

Mihai Marcu: Credite neperformante (V)

Batalia mare a finalului de an este pe cale sa inceapa. Bancile au dat credite, iar unele credite au devenit neperformante - adica nu se mai platesc. BNR cere bancilor un anumit grad de solvabilitate, mai exact daca pierderile depasesc un anumit nivel, actionarii trebuie sa vina cu bani de acasa. Bani care nu prea sunt disponibili pentru Romania asa cum erau in anul trecut de exemplu.

Astfel, a inceput marea actiune de reducere a provizioanelor. Odata prin schimbarea legilor si a formulelor de calcul dar si prin alte metode mai putin ortodoxe. Cea mai simpla metoda este refinantarea. Un client in dificultate primeste un credit nou ; din creditul nou plateste creditul vechi, iar creditul nou primit apare curent. Nu mai e nevoie de niciun fel de provizion, toata lumea este fericita.

In lipsa prezentarii unei situatii reale, macar catre BNR, riscul este ca nimeni sa nu poata sa prevada nimic, iar explozia sa fie brusca si fara niciun fel de posibilitate de preventie. Statisticile actuale nu ne ajuta, fiind mult prea agregate. De exemplu, pe langa soldul creditelor ar trebui sa se publice : credite noi acordate, credite rambursate, credite noi acordate clientilor deja existenti. Astfel, vom sti cum evolueaza creditele.

Pentru mentinerea sanatatii sistemului, este obligatoriu ca BNR sa verifice detaliat cum se respecta regulile de contabilizare a provizioanelor. Tendinta naturala a bancherilor care vor sa-si pastreze bonusurile este de a subevalua valoarea provizioanelor si a de declama optimisti : « Acest client este solvabil, are doar niste probleme temporare ».Nu e nimic gresit, oricine poate fi optimist cu banii lui. Cand intervin si banii depunatorilor, problema se pune altfel.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP