Mihai Marcu: Cum se vor plăti pensiile decreţeilor? - Bloguri economice

marți, 13 octombrie 2009

Mihai Marcu: Cum se vor plăti pensiile decreţeilor?

Problema pensiilor a explodat in presa. Este un lucru bun, iar raportul comisiei prezidentiale este un pas in directia trezirii la realitate.

Sistemul de pensii din Romania este un sistem "pay as you go". Pensionarii de azi primesc bani platiti de salariatii de azi. Salariatii de azi platesc pentru ca salariatii de maine sa le intoarca "favorul".

A aparut pilonul 2 - pensiile private obligatorii. Niste fonduri de investitii au primit dreptul sa investeasca banii platiti de contribuabili, in speranta ca privatii vor gasi formula magica a cresterii exponentiale iar problema pensiilor se muta de la stat la privati. FALS!

Ceausescu a avut nevoie de oameni ca sa construiasca comunismul romanesc. Decreteii au construit comunismul, pentru ca ulterior sa puna umarul serios la prabusirea lui.

Experimentul demografic a lui Ceausescu a pus o presiune uriasa pe infrastructura precara a Romaniei - pe scoli, pe spitale, pe gradinite. Sunt oare singurul care mai tine minte clasele de scoala generala cu 50 de elevi?

Experimentul demografic al lui Ceausescu se corecteaza acum natural. Poate ati citit in ziare ca in toamna anului 2009 nu au mai crescut chiriilor odata cu venirea studentilor - generatia disparuta in 1990, incepand cu liberalizarea avorturilor este "de vina".

Ce legatura are asta cu pensiile? Are - populatia activa a Romaniei se va reduce continuu. O buna parte din populatia apta de munca este plecata din tara. Problema sistemului de pensii nu va mai putea fi rezolvata prin niciun fel de surogat de pensii private sau de cresterea contributiilor - care acum sunt de 31% din venituri.

Decreteii vor iesi la pensie cu pretentia intemeiata de a primi o pensie. Presiunea se va muta pe pensii, dar cei care vor trebui sa-i plateasca atunci pensia, populatia activa, nu va fi suficienta fizic pentru a produce banii necesari.

O solutie

Imigratia. Tarile acum dezvoltate au beneficiat de imigranti, care au produs multa valoare in tarile adoptive, platiti pe salarii de nimic.

Spania mai respira acum din cauza imigrantilor, care simt disproportionat de puternic efectele depresiunii economice.

Aceeasi solutie este si la indemana Romaniei - imigrantii vor fi cei care vor munci si vor produce valoarea adaugata pentru plata pensiilor. Imigratia va trebui asumata ca o politica de stat si incurajata in cadrul legal in UE.

Pentru rezolvarea problemei pensiilor, solutiile sustenabile sunt cele care duc la cresterea valorii adaugate din economie. Solutiile legislative de acum incearca sa corecteze abuzurile, dar perspectiva este sumbra: pasul urmator este impartirea saraciei, dupa principiul "putin pentru multi".

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP