Mihai Marcu: De ce nu se mai împrumută Ministerul Finanţelor? - Bloguri economice

marți, 20 octombrie 2009

Mihai Marcu: De ce nu se mai împrumută Ministerul Finanţelor?

In luna august, creditul guvernamental (adica banii imprumutati de Ministerul Finantelor prin emisiune de tituluri de stat) de la banci s-a oprit din crestere. Sigur, s-au mai vandut titluri, dar nu la nivelele obisnuite.

Practic, Guvernul s-a oprit din a se mai imprumuta pe piata interna odata ce banii de la FMI, cu dobanda mica, au fost deturnati spre bugetul de stat.

Instabilitatea politica a introdus o noua necunoscuta, iar in ultimele zile amenintarea "nu putem plati pensiile fara acord" a devenit tot mai auzita. Este prematur sa o facem, atat timp cat Guvernul se mai poate imprumuta pe piata interna. Problema este ca bancherii iau bani cu 8% si ii dau cu 10%, adancind problema deficitului bugetar, insa problema nu este atat de grava incat sa justifice dezordinea sociala.

In concluzie: ne mai putem imprumuta intern, chiar daca mai creste putin deficitul bugetar. Transa viitoare de la UE/FMI nu e o problema de viata si de moarte din punct de vedere al sumei, ci al semnalului dat pietelor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP