Mihai Marcu: Din nou despre Letonia - Bloguri economice

miercuri, 7 octombrie 2009

Mihai Marcu: Din nou despre Letonia

Declaraţiile oficialilor FMI şi consensul general din tarile vestice este că pericolul imediat a trecut. Situaţia este încă proastă, dar mai departe de catastrofă.

E o veste proastă pentru Letonia. Şi pentru România.

România a supravieţuit decent crizei:
- şomajul a lovit doar sectorul privat;
- guvernul a supravieţuit suficient cât să treacă alegerile, urmând apoi creşterile de taxe - pensii şi TVA

Centura de siguranţă s-a numit FMI. Dacă nu ar fi fost banii de la FMI, situaţia ar fi fost altfel. Leul ar fi fost mult mai slab cu toate consecinţele negative - credite neperformante şi mai mari, instabilitate financiară.

Leul a supravieţuit din cauza milei FMI, care a făcut totul că să salveze Europa de Est, pentru a evita contagiunea. Odată cu revenirea la creştere economică zero a economiilor vestice, importanta Europei de Est scade. Ţările care au inceput sa-şi rezolve problemele o vor duce mai bine - Ungaria.

Ţările baltice, în special Letonia, cât şi România şi Bulgaria sunt încă vulnerabile. Punctul critic este Letonia. Letonia are un consiliu monetar care mai rezistă din cauza presiunilor politice ale UE, în timp ce economia Letoniei implodeaza, sub presiunea devalorizării externe.

În Letonia au fost salvate de fapt băncile nordice. Neoficial, băncile suedeze se pregătesc de eşecul consiliului monetar. Efectele ar fi o nervozitate crescută în regiune şi o presiune mare pe monedele emergente.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP