Mihai Marcu: Restructurarea creditelor - idei din Letonia - Bloguri economice

vineri, 9 octombrie 2009

Mihai Marcu: Restructurarea creditelor - idei din Letonia

Confruntarea intre Letonia si finantatorii internationali s-a acutizat.

Dupa cum stiti, Letonia a ales sa nu deprecieze moneda ci sa-si reduca cheltuielile publice. Acest proces se dovedeste dificil, daca nu imposibil de realizat. Devalorizarea monedei ar insemna pierderi considerabile pentru bancile nordice care au investit acolo.

Amenintarile Letoniei au devenit din ce in ce mai grele:

  • ameninta cu introducerea unor legi noi care spune asa: valoarea unui credit va fi recalculata functie de valoarea garantiei, mai exact ai luat un credit de 100.000 euro pentru o garsoniera care valoreaza acum 30.000 eur? Foarte bine, banca nu poata sa ceara decat 30.000 eur. Pe scurt, duci cheia la banca si pleci in treaba ta daca nu-ti mai convin conditiile;
  • ameninta cu introducerea unor legi care sa oblige bancile ce executa silit locuintele primare ale imprumutatilor sa le acorde acestora alte locuinte in loc.
Astfel, cu aceste legi introduse Letonia nu trebuie sa se mai preocupe de devalorizarea monedei nationale. Pot devaloriza cat vor, pierderile mari vor fi la banci, nu la populatie.

Din motive similare am scris doua articole despre restructurarea creditelor in valuta din Romania: 1 si 2.

E de preferat ca restructurarea creditelor in valuta sa se faca in mod ordonat, cu o pozitie comuna a bancilor si a statului. Sigur, putem astepta ultimul moment, cand guverne viitoare, fortate de presiunea populara sa ia masuri de restructurare unilaterala a creditelor, dar pierderile vor fi mult mai mari atunci.

Surse: Guardian, Danske Bank.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP