Răzvan Pascu: Cât a pierdut România în 2 zile de criză politică? - Bloguri economice

joi, 8 octombrie 2009

Răzvan Pascu: Cât a pierdut România în 2 zile de criză politică?

Pentru unii este foarte interesant sa se uite la televizor in fiecare seara si sa vada show-uri facute de politicieni: unii tipa, altii arunca cu apa in invitati, altii pleaca din emisiune si mai toti isi dau cu parerea pe subiecte economice pe care nu le cunosc. Pentru cei care pot intelege ca acest show stupid se transforma in bani pierduti de catre noi toti, nu mai este nimic amuzant insa…

Am facut niste calcule, destul de brute, “cati bani s-au pierdut in doar 2 zile de criza politica“, saptamana trecuta (doar joi si vineri ), dupa ce coalitia s-a destramat. Cei care ma urmaresc pe Twitter (contul meu este aici) au vazut de atunci ce am scris in 2 octombrie: “s-au evaporat peste 3 miliarde de euro din Romania din cauza inconstientilor“. In doar 2 zile. Acum sa vedem impreuna daca au fost corecte calculele mele, facute vinerea trecuta:

1. Ieri am citit un articol in ZF despre cati bani au fost pompati in luna septembrie de catre BNR pentru mentinerea cursului EURO/RON. Analistii ING apreciaza ca este vorba de 1,1 miliarde de euro. Puteti vedea pe graficul de mai jos evolutia cursului EURO/RON incepand cu 1 septembrie si pana astazi. Se vede spre sfarsitul lunii o incercare a BNR de a scadea euro, mai ales ca este foarte important cursul euro din ziua de 1 octombrie (pentru ca in functie de acesta se calculeaza accizele, iar cu cat cursul este mai mare, cu atat accizele si implicit preturile vor fi mai mari). Si stim bine ca BNR vrea sa tina in frau inflatia, de aceea a incercat sa tempereze cursul. Joi, 1 octombrie coalitia s-a rupt. Cursul EURO/RON a urcat brusc in urmatoarele 2 zile pana aproape de 4,3. Adica toti cei 1,1 miliarde de euro cheltuiti in septembrie pentru mentinerea cursului s-au dus pe apa sambetei.

evolutie euro


2. Luand in calcul destramarea Guvernului si intrarea tarii intr-o criza politica si mai grava, agentiile de rating S&P, Moody’s si Fitch au avertizat ca exista posibilitatea ca acordul cu FMI sa nu poata fi respectat de catre Romania, pregatindu-se sa scada ratingul de tara, fapt ce ar conduce la imprumuturi mult mai scumpe pe pietele financiare pentru Romania. Citeste articolul din ZF pe aceasta tema aici.

3. In zilele de joi si vineri ale saptamanii trecute (cand coalitia de guvernare s-a rupt) Bursa a scazut cu aproape 10%. Pentru exemplificare, miercurea trecuta capitalizarea bursiera totala (adica valoarea tuturor actiunilor de pe Bursa, calculata prin nr. de actiuni totale x pretul unei actiuni) era de 19,159 miliarde euro, joi (cand coalitia s-a rupt) capitalizarea scade la 18,367 miliarde de euro, iar vineri la 17,269 miliarde de euro. Adica s-au evaporat 1,89 miliarde de euro pe Bursa in doar 2 zile.

In total, aproximativ 3 miliarde de euro.

Pe langa toate acestea, au existat si exista in continuare costuri colaterale, precum si costuri de imagine care nu pot fi cuantificate. Sunt curios cat de departe mai poate merge inconstienta politicului?! Acum se doreste ruperea definitiva a guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura.

Dar oare cati dintre politicienii care vor ridica mana si vor vota pentru ruperea definitiva a Guvernului si alegeri anticipate sunt constienti cat de rau ne pot face tuturor???

P.S. Turcescu, pe Twitter, da ca sigura informatia ca se pregateste un Guvern de tehnocrati, cu premier proaspatul consilier prezidential Alexandra Gatej, fost director la Unilever.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP