Răzvan Pascu: Culmea economiei: Privatul salvează Statul?! - Bloguri economice

miercuri, 21 octombrie 2009

Răzvan Pascu: Culmea economiei: Privatul salvează Statul?!

Dupa ce s-a discutat foarte mult pe baza concediului fara plata de 15 zile pentru toti angajatii de la Stat, s-a asternut tacerea peste tot si praful peste proiecte. Statul are acum lucruri mai importante (sau nu) de rezolvat, iar criza politica e ceea ce ne lipsea intr-o Romanie afundata din ce in ce mai puternic in criza economica provenita din criza financiara.

Si daca bugetarii nici nu vor sa auda de concediu fara plata sau concedieri, tocmai intr-o tara cu foarte multi bugetari pe cap de locuitor (dintre care o treime sunt secretare, soferi sau casieri), iata ca mediul privat se repliaza foarte repede si destul de bine, incercand sa se salveze prin forte proprii.

Bancpost a anuntat ca isi va trimite acasa toti angajatii in concediu fara plata timp de 5 zile. O masura similara a luat si ING Bank pentru angajatii sai, care au plecat sau vor pleca acasa pe baza de voluntariat timp de 2 saptamani, fara plata. Inclusiv PriceWaterhouse Coopers, cea mai mare firma de consultanta din Romania, a anuntat acum 2 zile ca isi va trimite acasa toti cei 650 de angajati timp de 3 saptamani (15 zile lucratoare), in concediu fara plata. Masuri similare au fost luate si de catre retailerul Selgros care isi trimite fiecare angajat acasa fara plata 4 zile pe luna, timp de 3 luni, dar si de catre magnatul american Donald Trump, proprietarul imperiului Trump ori de catre British Airways, care le cere angajatilor sa munceasca gratis timp de o luna de zile.

La Stat insa, doar CFR Marfa le “recomanda” angajatilor concediu fara plata, fara a avea un plan concret sau o decizie definitiva la nivel managerial. La nivelul altor companii de Stat sau in Ministere este tacere. Iar factorii de decizie, ministrii demisi sau prim-ministrul demis nu mai pomenesc nimic despre decizia de a trimite acasa toti cei peste 1,4 milioane de bugetari, in 2 saptamani de concediu fara plata. Mai mult, desi FMI a lasat ca tema Guvernului sa renunte la 10% dintre bugetari pana la sfarsitul lui 2010, nimic nu pare sa se fi intamplat de la plecarea misiunii FMI din Romania.

Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu doresc concedierea sau reducerea salariilor bugetarilor in mod absurd; mama mea este profesoara si este evident ca decizia ar afecta-o. Trebuie insa sa intelegem cu totii ca nu putem continua sa ne dorim performanta economica atata timp cat numarul de someri + pensionari este mai mare decat numarul salariatilor si ca numarul bugetarilor este aproximativ o treime din numarul celor angajati in mediul privat, care produc efectiv banii.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP