Răzvan Pascu: Cum verifici câţi bani de pensie ai acumulat? - Bloguri economice

joi, 15 octombrie 2009

Răzvan Pascu: Cum verifici câţi bani de pensie ai acumulat?

In 2007 a fost lansat cu surle si trambite pilonul II de pensii, acele pensii administrate privat, sau pensiile obligatorii, asa cum sunt ele cunoscute (cele cu 2%). Pe scurt, pensiile obligatorii sunt in special pentru cei sub 35 de ani dar si, optional, pentru cei intre 35-45 de ani. Pentru aceste pensii nimeni nu plateste in mod special, ci pur si simplu angajatorul isi plateste darile la stat, iar statul iti inapoiaza o parte din bani, dar nu direct, ci prin intermediul fondului de pensii ales de tine.

Primele contributii au inceput sa fie platite in mai 2008 si de atunci ele ar trebui sa fie platite luna de luna, atata timp cat ai lucrat continuu in aceasta perioada. Si pentru ca totusi suntem in Romania si este foarte posibil ca fie angajatorul tau sa “uite” sa isi plateasca taxele la stat, fie Casa de Pensii sa “uite” sa vireze banii pentru un participant, este mai sigur sa verifici lunar daca ti-au intrat banii in cont.

Majoritatea fondurilor de pensii administrate privat au lansat platforme online de vizualizare a conturilor. Aceste conturi se activeaza si se folosesc precum o casuta de e-mail, adica primesti un user, o parola (si eventual un alt element de siguranta) cu care te poti loga si intra in contul din care poti vizualiza informatiile despre actul tau de aderare.

Asadar, pentru a verifica banii acumulati in contul de pensie obligatorie, in functie de fondul de pensii pe care l-ati ales, puteti folosi urmatoarele linkuri:Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP