Răzvan Pascu: Investeşti 500 mil. € şi apoi ajungi la mila românilor… - Bloguri economice

miercuri, 28 octombrie 2009

Răzvan Pascu: Investeşti 500 mil. € şi apoi ajungi la mila românilor…

Potrivit Legii, nivelul contribuţiilor virate către sistemul privat de pensii trebuia sa fie in primul an (2008) de 2% si sa creasca ulterior cu 0,5% pe an, pana la 6% din veniturile brute ale participanţilor în 2016. La inceputul anului 2009 insa, Guvernul a emis o ordonanta prin care ingheta nivelul contributiei la fondurile de pensii private la valoarea de anul trecut, de 2%.

In luna februarie ambasadorii Olandei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii si Statelor Unite ale Americii au semnat o scrisoare comuna care atragea atentia autoritatilor privind efectele negative multiple ale propunerii de inghetare a contributiilor virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii din Romania. Ramanand fara ecou pana acum, dar si constientizand faptul ca Bugetul pe 2010 se afla in lucru, organizatiile care reprezinta investitorii straini in Romania au trimis zilele trecute o scrisoare deschisa autoritatilor prin care se solicita ratiune in stabilirea nivelului contributiei pentru pensia Pilonul II de anul viitor si prudenta privind adoptarea de masuri populiste precum “garantarea inflatiei”.

Camera de Comert a Olandei din Romania, AMCHAM, Consiliul Investitorilor Straini, precum si Camerele de Comert ale Italiei, Elvetiei si Marii Britanii din Romania au decis sa adreseze o scrisoare deschisa premierului Romaniei si ministrului interimar de finante, privind sistemul de pensii de stat si cel privat. Semnatarii scrisorii afirma faptul ca fondurile de pensii au investit aproximativ 500 de milioane de euro in Romania in sistemul de pensii administrate privat (pilonul II), iar nerespectarea promisiunilor de catre Guvernul Romaniei ar putea duce la o imagine proasta a acestuia in fata investitorilor straini.

Mai mult decat atat, organizatiile catre reprezinta investitori de calibru precum Generali, Interamerican, ING, AVIVA sau AIG au precizat ca fondurile de pensii au obtinut randamente foarte bune in Romania prin comparatie la nivel mondial, de la lansarea fondurilor de pensii in mai 2008 si considera ca inoportuna masura privind garantarea de catre un fond de pensii a unui randament cel putin egal cu rata inflatiei, pentru ca aceasta garantie ar atrage dupa sine mai multe costuri asupra conturilor participantilor. E normal ca orice garantie oferita de o companie sa creasca costurile unui cont de economisire pentru ca acea companie isi asuma niste riscuri suplimentare si, pe langa acest aspect, compania sa nu mai fie dispusa sa investeasca aproape deloc banii participantilor (preferand “investitii” sigure precum obligatiuni sau depozite bancare), acest lucru traducandu-se in randamente mult mai mici pentru clienti.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP