Răzvan Pascu: Mulţumim Mugur Isărescu! - Bloguri economice

miercuri, 14 octombrie 2009

Răzvan Pascu: Mulţumim Mugur Isărescu!

Ceea ce se putea intampla mai prost pentru economia romaneasca, s-a intamplat ieri. Bun sau rau, Guvernul a picat, lasand tara a nimanui. La numai 2 minute dupa caderea Guvernului, cursul euro/leu a trecut de 4,3 RON/euro pe piata interbancara, iar BNR a intervenit promt pentru mentinerea cursului, ducandu-l din nou spre 4,28 RON/euro.

De altfel, cred ca este evident pentru toata lumea ca fara inteligenta si fermitatea lui Mugur Isarescu, am fi fost de mult in groapa. Este uimitor cum un singur om a reusit sa isi creeze o echipa de valoare care sa lupte atat cu speculatorii (care este normal sa existe), dar si cu proprii parlamentari si oameni politici (si cu greselile acestora). De aceea, cred ca toata lumea este de acord cu mine cand ii multumesc ca ma sustine sa traiesc in tara mea, guvernatorului Isarescu.

Dupa caderea Guvernului, sunt voci care spun ca in pericol se afla si transa urmatoare a imprumutului de la FMI, care ar urma sa ajunga in decembrie, pe la mijlocul lunii. Despre scaderea ratingului de tara si despre scaderea increderii agentiilor de rating asupra Romaniei si a cresterii costurilor imprumuturilor externe, in cazul in care Guvernul cade, am scris si saptamana trecuta, aici.

De asemenea, intr-o situatie neplacuta se afla si bugetul de stat pentru anul urmator, care ar trebui sa fie aprobat in urmatoarea perioada si care va intarzia din cauza suspendarii Guvernului. Cred ca va dura destul de mult pana cand partidele vor ajunge la o intelegere si sper, sincer, sa isi bage mintile in cap cu totii si sa nu adanceasca si mai mult criza in care ne aflam.

Surprinzator, dar Bursa nu a reactionat la vestea ca Guvernul a cazut, din contra, cotatiile societatilor de investitii financiare (SIF-urile) crescand usor. In ultimele zile insa, Bursa a suferit o corectie, anticipand probabil ceea ce avea sa se intample. Iar daca pana acum Bursa din Bucuresti avea tendinta de a copia bursele din afara, in aceste ultimele 2 saptamani de la izbucnirea crizei politice, BVB-ul s-a decuplat de la Bursele externe. Ramane de vazut cat de mult va afecta actuala criza politica economia romaneasca si asa subreda, dar tare ma tem ca vom suporta niste costuri imense...

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP