Răzvan Pascu: “Prima Casă” a scumpit cu 15% locuinţele ieftine - Bloguri economice

luni, 5 octombrie 2009

Răzvan Pascu: “Prima Casă” a scumpit cu 15% locuinţele ieftine

Apartamentele de 2 camere s-au scumpit in medie cu 15% de la lansarea programului “Prima Casa”. Asta o spun expertii imobiliari si este evident cu ochiu liber pentru toti aceia care s-au uitat putin in ultima vreme pe anunturi si preturi.

S-au scumpit in special garsonierele si apartamentele de 2 camere, marirea preturilor simtindu-se in special la apartamentele care se incadreaza in plafonul maxim stabilit de stat, de 60.000 de euro, pentru programul “Prima Casa”. Cresterea preturilor pentru locuintele pana in 60.000 de euro este explicata prin interesul tinerilor pentru acest program, unele banci fiind foarte aproape de atingerea pragului maxim de acordare a creditelor prin Programul Prima Casa (din ceea ce stiu eu, BRD si Banca Transilvania sunt destul de aproape de atingerea pragului maxim). Desi internetul abunda de articole negative despre programul Prima Casa si sunt multi “experti economici” care si-au tot dat cu parerea despre acest program, eu am evitat sa scriu despre asta tocmai pentru ca efectele sale nu se pot vedea dupa doar 2 saptamani sau o luna. Au fost multi cei care, asteptandu-se sa se intample minuni peste noapte, de la lansarea programului, tot publicau batjocoritor, saptamanal, ca se vand doar cateva zeci de locuinte in toata tara (fara sa ia in calcul ca e nevoie de timp pentru ca lucrurile sa functioneze bine)…

In Bucuresti, cunosc cazuri concrete in care preturile la garsoniere au crescut cu 10.000 de euro in ultimele 2 luni, fara ca macar vreo modificare sau renovare sa fie facuta in acea locuinta. Preturile locuintelor au ajuns la un nivel cat de cat acceptabil si cei care hotarasc acum sa isi ia un credit bancar pentru o locuinta pe care o inchiriaza apoi, pot suporta o buna parte din rata lunara din chiria perceputa.

Spre exemplu, la un credit prin “Prima Casa” de 57.000 de euro, rata lunara este de 330 euro, iar costurile totale pentru o locuinta cu 2 camere intr-o zona bunicica (Militari, Eroii Revolutiei, Titan) ajung pana pe la 65.000 de euro, diferenta fiind suportata din buzunarul propriu. Iar un apartament cu 2 camere in una dintre aceste zone se inchiriaza cu preturi intre 300 si 400 euro in functie de starea acestuia si finisaje.

Una peste alta, desi la prima vedere pare o investitie buna, trebuie luat in calcul si durata de viata a unui apartament intr-un bloc vechi, suma totala de plata la banca, dar si faptul ca dobanda la banca este corelata EURIBOR-ului (dobanda in zona EURO) care acum se afla la cel mai scazut nivel si care are mari sanse sa creasca, fapt ce va creste si dobanzile la creditele in euro.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP