Răzvan Pascu: Top 500 miliardari din România - Bloguri economice

marți, 6 octombrie 2009

Răzvan Pascu: Top 500 miliardari din România

Ieri a fost lansata publicatia “Forbes Romania 500 de miliardari” pentru jurnalisti, iar incepand de astazi aceasta publicatie ar trebui sa se gaseasca la chioscuri (mai putin la Rodipet, cu care trustul “Adevarul” se afla in procese). Ca o paranteza fie spus, sunt abonat Forbes Romania inca de cand a aparut pe piata, iar acestia au luat de curand decizia de a trimite revista bilunar prin curier rapid (nu am mai auzit de reviste trimise prin curier rapid si nu imi dau seama cat de profitabil ar putea sa fie, dar la banii lui Patriciu…) si ma gandesc daca nu ar fi fost mai inteligent sa trimita mai bine suplimentul “Top 500 miliardari” si catre abonati decat revista prin curier, tocmai pentru a-i fideliza.

Trecand peste deciziile strategice cel putin ciudate ale managerilor Forbes in perioada de criza, revista il prezinta pe Patriciu pe primul loc, cu o avere de 2,2 miliarde de euro, mai mare decat anul trecut cu 200 de milioane de euro. Desi Patriciu a vandut anul acesta si ultimele actiuni pe care le mai detinea la Rompetrol si a mai incasat 2-3 sute de milioane de euro, este totusi destul de ciudat pentru mine cum de restul averii sale nu a scazut deloc, ci s-a mentinut in aceleasi sume ca anul trecut, tinand cont ca o mare parte dintre bani au fost investiti in fonduri imobiliare din strainatate. Interesant este insa faptul ca, in functie de sursa din care citesti, afli informatii destul de contradictorii – dovada acest articol de pe Antena 3. Asadar, conteaza cine scrie articolul. Sau mai bine zis, cine il plateste pe cel care scrie.

Habar nu am cine are dreptate si care informatie este cea corecta, am invatat de mult timp sa cern informatiile din presa, cert este insa ca omul are multi bani, undeva in jurul a 2 miliarde de euro, iar cele cateva sute de milioane care imi creaza mie dileme acum, sunt doar un mizilic. L-am apreciat mereu pe Patriciu pentru inteligenta sa, pentru relatiile pe care si le-a creat, pentru spiritul sau antreprenorial si sunt convins ca, desi cand ne dam cu parerea suntem toti virgini, daca am fi fost in locul sau si am fi avut aceleasi oportunitati, am fi gandit de multe ori precum acesta. Din partea mea, pentru omul de afaceri Dinu Patriciu, tot respectul. Alte aspecte ale caracterului sau, sincer, pe mine nu ma intereseaza.

Al doilea in top este Ioan Niculae cu 1,2 miliarde de euro, patronul firmei InterAgro si a cinci combinate chimice. Ion Tiriac este pe locul 3 cu o avere de 850-900 de milioane de euro, imperiul sau din auto, banci, asigurari sau retail trecand onorabil peste criza, pana acum. Gabriel Popoviciu, patronul zonei comerciale Baneasa Shopping City, este pe locul 4, cu o avere de 600-650 de milioane de euro.

Popoviciu este implicat in cateva scandaluri legate de dobandirea terenului pe care este amplasat celebrul centru comercial, dar (din nou) nu ma intereseaza aceste aspecte, ci imi permit sa il apreciez pe Popoviciu pentru ceea ce a facut in zona Baneasa si pentru bunul gust in tot ceea ce priveste investitia. Sincer, am avut ocazia sa vad destul de multe centre comerciale de tip mall in multe orase ale Europei si pot spune ca Baneasa Shopping City este unul dintre primele in ceea ce priveste designul, dimensiunile, brandurile prezente, facilitatile oferite vizitatorilor, etc.

Mai multe puteti afla chiar voi, incepand de astazi, din “Top 500 miliardari” editat de Forbes Romania.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP