Bogdan Glăvan: Cum să ieşim rapid din criză? - Bloguri economice

vineri, 27 noiembrie 2009

Bogdan Glăvan: Cum să ieşim rapid din criză?

Este simplu. Nu trebuie să studiem prea multă economie. Trebuie doar să învăţăm din istorie. Cel mai bun exemplu pe care îl avem este criza din SUA din 1920-1921 (discutată recent aici).

Nu trebuie să scormonim după detalii. Wikipedia ne pune la dispoziţie destule informaţii care, chiar şi în absenţa unei interpretări adecvate, sunt absolute grăitoare.

Criza din 1920-1921 a durat de fapt un an şi jumătate. Prin prisma scăderii PIB este absolut comparabilă cu recesiunea pe care o traversează România în present (estimările istoricilor variază între -2,4% şi -17%). Producţia industrială, bursa, au scăzut dramatic, cu zeci de procente. Această scădere a reprezentat însă curăţirea economiei de erorile comise în trecut. Rata şomajului a urcat brusc, coborând la fel de iute. De la 5% în 1920, a crescut la 12% în 1921, după care a scăzut la 2,5% în 1923 – practic, putem spune că şomajul a dispărut complet! Recesiunea a fost însoţită de cea mai intensă deflaţie din istoria SUA: preţurile au scăzut aproape la jumătate, cea mai mare parte a acestui declin înregistrându-se în doar 6 luni!

Vedem aşadar că din criză nu se iese prin inflaţie, ci prin deflaţie! Deflaţia repară supra-îndatorarea înregistrată în anii de boom economic, penalizându-i pe cei care s-au lansat în speculaţii şi investiţii proaste. Fără acest proces curativ nu putem spune că depăşim criza, doar amânăm rezolvarea problemelor în viitor, împiedicând economia să se ajusteze rapid.

Din criză nu se iese cu programe de stimulare a economiei, cu cheltuieli bugetare în creştere. Din criză nu se iese decât prin creşterea economisirilor (dacă ne-am întins mai mult decât ne este plapuma, atunci este clar că trebuie să ne ghemuim ca să nu îngheţăm de frig!) Între 1920 şi 1922 bugetul guvernului american a scăzut la jumătate, impozitarea s-a redus, iar datoria publică a scăzut semnificativ (până la sfârşitul deceniului se înjumătăţise).

Nu trebuie să inventăm roata.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP