Bogdan Glăvan: Dacă nu ne dă FMI bani, îi fabrică BNR - Bloguri economice

luni, 16 noiembrie 2009

Bogdan Glăvan: Dacă nu ne dă FMI bani, îi fabrică BNR

Conform deciziei CA al BNR, nivelul rezervelor minime pentru depozitele în valută scade de la 30% la 25%. Citind puţin printre rânduri motivaţia deciziei este „acoperirea din resurse ale pieţei interne a necesarului de finanţare a sectorului guvernamental”, dată fiind “amânarea intrărilor programate de fonduri externe”.

Mai transparent de atât nici că se putea. Deci, FMI nu mai finanţează guvernul şi atunci îl finanţează BNR. Desigur, prin lege Băncii Naţionale îi este interzis să crediteze guvernul. Adică nu poate fabrica lei pentru a cumpăra titluri de stat. Grozavă interdicţie! E drept, nici părinţii nu dau direct bani odraslelor; de obicei îi întreabă pe aceştia ce jucărie le place, după care o iau de pe raft şi plătesc la casă. Exact asta face şi BNR. Banca centrală finanţează bugetul de stat în mod indirect, prin faptul că asigură REFINANŢAREA băncilor care finanţează DIRECT bugetul.

Nu trebuie să uităm că despărţirea dintre banca centrală şi guvern este de faţadă, nu doar în România ci oriunde în lume. Banca centrală este un producător de bani cu statut de monopol, atât statutul de monopolist cât şi cel de producător fiind stabilite de către autoritatea politică. Nu s-a mai pomenit ca banca centrală să ignore îndemnul autorităţii politice de a alimenta cu bani economia, mai ales în vremuri de criză, în care statul nu mai are acces la resurse străine de finanţare.

Aşa că BNR se strecoară pe sub o lege croită pentru a ţine ocupate minţile tocilarilor, permiţând băncilor private să blocheze mai puţine rezerve pentru a acoperi depozitele şi îngăduindu-le să extindă masa monetară. Banii eliberaţi de BNR, indiferent dacă sunt schimbaţi în lei sau nu, vor fi folosiţi de bănci pentru a mări mai mult decât proporţional creditul, graţie principiului multiplicatorului monetar. Să ne bucurăm. Vor fi bani de salarii şi pensii. Conducerea BNR tocmai a decretat: fiat bani!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP