Bogdan Glăvan: Dezbaterea candidaţilor, discriminarea şi etica proprietăţii private - Bloguri economice

vineri, 20 noiembrie 2009

Bogdan Glăvan: Dezbaterea candidaţilor, discriminarea şi etica proprietăţii private

Trei persoane sunt invitate la o întâlnire de către un organizator. O a patra persoană se supără că nu a fost invitată, pretinzând că este discriminată în raport cu ceilalţi. Este justificată nemulţumirea sa din punctul de vedere al eticii proprietăţii private? Nu.

Discriminarea, în ciuda opiniei curente, este omniprezentă. Când refuz să cumpăr varză de la vânzătorul din stânga alegând varza cumpărătorului din dreapta nu fac altceva decât o discriminare între vânzători. Când refuz să cumpăr varza pentru a cumpăra salată, fac o altă discriminare. Dacă dau unui student nota 10 şi altuia nota 8 fac o discriminare. Iar diseară, când nu voi viziona dezbaterea, preferând să-mi dedic timpul altei activităţi, voi face fără doar şi poate o discriminare. Discriminarea este implicită în acţiunea umană, pentru că este asociată oricărei alegeri. Aşadar, nu este nimic rău cu discriminarea în sine.

Atunci când organizatorul dezbaterii din această seară dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale a ales să invite trei persoane, el a comis o discriminare. Toti ceilaţi candidaţi au fost discriminaţi, refuzaţi. Este acesta un motiv de supărare, o acţiune injustă? Nu. Este o acţiune perfect legitimă, expresie a libertăţii proprietarului de a organiza întâlnirea aşa cum vrea. Apariţia forţată a unei alte persoane la o întâlnire convenită voluntar de terţi echivalează cu o invazie pe proprietatea organizatorului. (el este cel îndreptăţit să controleze sala în care are loc întâlnirea în spaţiul orar stabilit.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP