Bogdan Glăvan: Paul Krugman la minus (6,7%) - Bloguri economice

miercuri, 18 noiembrie 2009

Bogdan Glăvan: Paul Krugman la minus (6,7%)

Faimosul laureat al premiului Nobel Paul Krugman, ocupat în proporţie de 99% cu politica şi de 1% (în timpul liber) cu economia, a emis următoarea cugetare. Banca centrală americană ar trebui să scadă rata dobânzii la minus 6,7%, pentru a smulge cu adevărat economia americană din impas şi pentru a reduce şomajul.

Pentru cine are dificultăţi de apreciere a dobânzilor negative, să spunem că printr-o astfel de măsură Fed subvenţionează practic băncile comerciale: le dă 100 de dolari cu împrumut astăzi, iar la sfârşitul anului băncilor vor trebui să ramburseze doar 93,3 dolari. Mai departe, băncile subvenţionează companiile pentru a-şi extinde activitatea.

Ce nu înţelege Krugman este că subvenţia trebuie plătită de cineva, că aşa e în economie. Şi că degeaba vor fi stimulate firmele să producă mai mult, pentru că publicul nu va avea bani să le cumpere produsele – doar trebuie să suporte subvenţia, nu? Acest proces de redistribuire se realizează prin intermediul inflaţiei. Cu cât sunt mai mulţi bani cu atât valoarea lor scade, deci venitul real al populaţiei se erodează.

Bine, poate Krugman se gândeşte că simpla ameninţare cu rata dobânzii negativă va fi suficientă pentru a stimula publicul să scape de bani, aruncându-i pe produse. Este adevărat, dacă ştim că mâine valoarea banilor se va diminua la jumătate, ne vom grăbi să cumpărăm tot ce putem astăzi. Însă care este legătura între acest fenomen şi creşterea economică? Niciuna. Faptul va deveni evident în the day after tomorrow.

Economiştii din categoria lui Krugman nu înţeleg că rata dobânzii este un fenomen real, nu monetar. Aceasta exprima preferinţa de timp a societăţii, gradul în care oamenii preferă să economisească în loc să consume. Statul poate face orice – poate interzice dobânda, poate tipări bani pentru a o falsifica – însă nu poate anula preferinţele indivizilor. Iar sustenabilitatea producţiei derivă tomai din fidelitatea cu care respectă aceste preferinţe.

P.S. Am o propunere şi mai bună. De ce să nu dea statul o lege prin care mâine să ne confişte 6,7% din venit? De ce să ne mai complicăm cu producţia de bani, ci creditele, cu dobânda…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP