Bogdan Glăvan: Să-i taxăm pe speculanţi. Începând cu Krugman - Bloguri economice

sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Bogdan Glăvan: Să-i taxăm pe speculanţi. Începând cu Krugman

Paul Krugman susţine introducerea unei taxe Tobin pentru a limita mişcarea speculativă a capitalului. Krugman crede că speculaţiile determină creşterea volatilităţii pe piaţă. Propunerea lui Krugman este criticabilă din multe puncte de vedere. Putem spune fie că impozitarea tranzacţiilor valutare este extrem de greu de realizat (N. Mankiw) fie că, dacă este pusă în practică, are efecte nocive asupra economiei în ansamblu.

Există însă o obiecţie fundamentală, care a fost rareori luată în considerare. Trebuie să recunoaştem că acţiunea umană este speculativă prin definiţie. Orice acţiune pe care o comitem nu este altceva decât o speculaţie. Deoarece orice activitate pe care o începem în prezent îşi produce efectele în viitor, rezultatul său este incert; ea se poate solda fie cu profit, dacă ne atingem scopul propus, fie cu o pierdere, dacă anticipările noastre se dovedesc eronate. Totul este o speculaţie. Dacă alegem o maşină pe benzină şi nu una pe motorină, speculăm în privinţa cheltuielilor viitoare şi a performanţelor maşinii. Atunci când mergem să votăm nu facem decât să speculăm în privinţa politicii viitoare. Când scriu aceste rânduri speculez în privinţa impactului pe care îl vor avea. Din acest punct de vedere, impozitarea speculaţiilor este o aberaţie.

Speculaţiile – adică acţiunile pe care le întreprindem – pot fi bune sau proaste. Dacă aşteptările ni se confirmă, atunci rezultatul implică o creştere a eficienţei alocării resurselor. De exemplu, dacă am ales să-mi cumpăr un tip de automobil care, ulterior, se ridică la nivelul pretenţiilor mele, atunci acţiunea de a-l cumpăra a fost eficientă; la rândul său, producătorul de automobile a fost recompensat în mod just pentru marfa oferită. Dacă am ales să citesc o carte pentru a mă instrui în domeniul economic, însă cartea respectivă nu-mi oferă informaţiile căutate, atunci cumpărarea cărţii a fost ineficientă – o speculaţie eronată, pe care o suport din propriul buzunar.

Speculaţiile financiare sunt un exemplu. Cei care cumpără un activ, speră să merite costul. Cei care îl vând mizează pe faptul că se va deprecia. Preţul reflectă instantaneu speculaţiile indivizilor, adică anticipările acestora. Dacă speculanţii renunţă la anumite active financiare, înseamnă că, în opinia lor, alte investiţii sunt mai profitabile. Dacă au dreptate, atunci speculaţia lor este binevenită. Dacă nu au dreptate, atunci vor suporta pierderea.

Speculaţiile politice sunt un alt exemplu, cu o mică mare diferenţă. Costul speculaţiilor politice este suportat nu de cel care comite acţiunea, ci de mulţimea contribuabililor. Autorităţile pot alege să finanţeze înlocuirea bordurilor în detrimentul modernizării şcolilor, construirea unui pod în locul săpării unui tunel, subvenţionarea agricultorilor în locul industriaşilor, cumpărarea în locul vânzării de valută etc. Le este foarte uşor, doar nu plătesc din buzunar eventual risipă a banului public. Speculaţiile lor pot fi profitabile, teoretic, însă în practică guvernul s-a dovedit fi un speculant extrem de prost. Nici nu este de mirare, dat fiind că funcţionarii guvernamentali nu sunt constrânşi de calculul profitului şi al pierderii.

Ce face Paul Krugman este o speculaţie din ultima categorie. El spune că vom trăi mai bine dacă impozităm speculaţiile financiare. Dar dacă Krugman crede că speculanţii îndreaptă economia într-o direcţie greşită, atunci de ce nu se apucă să speculeze în sens contrar, cumpărând activele pe care le vând speculanţii “cei răi”? Ei bine, tocmai fiindcă nu îl costă nimic să instige la creşterea impozitării.
Pot să fac şi eu o speculaţie politică? Vreau ca pentru fiecare ieşire de acest gen Krugman să fie taxat cu 1000 de dolari, pentru tulburarea informaţiilor economice şi promovarea de speculaţii false. Să o numim taxa Bogdan Glăvan. Prin această taxă am putea reduce numărul economiştilor care cer creşterea impozitării.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP