Cristian Orgonaş: Bursa de la Bucureşti, în topul mondial al creşterilor din acest an - Bloguri economice

joi, 12 noiembrie 2009

Cristian Orgonaş: Bursa de la Bucureşti, în topul mondial al creşterilor din acest an

Conform unei monitorizari Bespoke Investment Group, Bursa de Valori Bucuresti se afla pe locul 15 din 82 de tari in ceea ce priveste cresterile inregistrate in 2009, indicele BET majorandu-se cu 60% de la inceputul anului (in momentul in care scriu acest articol, cresterea a ajuns la 66%).

Din cele 82 de tari luate in considerare, 71 se afla pe plus iar 11 pe minus, cele mai mari cresteri inregistrandu-se in Rusia, Ucraina, Argentina si Peru, respectiv peste 100%, iar cele mai mari scaderi au avut loc in Ghana si Puerto Rico, unde principalii indici bursieri au scazut cu peste 40%.

Desi Romania se afla in topul cresterilor, trebuie si sa tinem seama de faptul ca aceste cresteri nu compenseaza decat o foarte mica parte din scaderile inregistrate in ultimii doi ani, astfel ca indicele BET trebuie sa isi dubleze valoarea actuala pentru a se apropia din nou de maxim, iar BET-FI trebuie sa creasca cu peste 300%.

Imi amintesc ca la un moment dat, bursa de la Bucuresti se afla in topul scaderilor la nivel mondial, iar din aceasta perspectiva, cresterea inregistrata in acest an nu ar trebui sa mire pe nimeni.


Incotro se va duce bursa in perioada urmatoare? Eu gandesc pe termen lung si prin urmare, nu sunt foarte interesat de evolutia pe termen scurt, dar scenariul cu care lucrez este acela ca BET-FI isi va atinge din nou maximele in urmatorii 4-5 ani, insa cresterea nu va fi in niciun caz continua.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP