Cristian Orgonaş: Când va ieşi economia României din recesiune? - Bloguri economice

luni, 16 noiembrie 2009

Cristian Orgonaş: Când va ieşi economia României din recesiune?

In al treilea trimestru al acestui an, economia Romaniei s-a contractat cu 7.1% fata de acelasi trimestru al anului anterior, evolutie ce a depasit prognozele majoritatii analistilor, care se asteptau la o scadere de peste 8%.

In acelasi timp, atat UE 27 cat si Zona Euro au iesit oficial din recesiune, inregistrand in T3 o crestere economica de 0.4% respectiv 0.2% fata de T2, insa in comparatie cu 2008, se afla la -4.3% respectiv -4.1%.

Luand in considerare evolutia economiei mondiale din ultimele luni, putem trage sperante ca si Romania va iesi in curand din recesiune, iar pentru a vedea cat de curand, sa aruncam o privire asupra situatiei in care se afla principalele ramuri ale economiei nationale.

Industria

Ponderea acestui sector in PIB este de aproximativ 23%, iar in primele trei trimestre, productia industriala a inregistrat o scadere de 8.5% comparativ cu perioada corespunzatoare din 2008.

Anul trecut, industria a fost unul dintre primele sectoare afectate de criza (observati scaderea din august), volumul afacerilor scazand in perioada octombrie-decembrie intr-un ritm extrem de alert, graficul de mai jos este elocvent.


Tocmai aceasta prabusire va determina insa intrarea pe plus inca din ultimul trimestru al anului curent, baza de comparatie fiind foarte jos.

Afacerile din industrie au fost si vor fi trase in sus de cererea externa, nu de cea interna, un lucru bun fiind faptul ca in ultimele patru luni, productivitatea a crescut cu mult peste salarii, am vorbit despre asta aici.

Comertul

Comertul, in special cel auto, a fost unul dintre domeniile cele mai lovite de criza, astfel ca in primele noua luni ale acestui an, volumul cifrei de afaceri a scazut cu 40% fata de aceeasi perioada a anului anterior, scadere datorata in special prabusirii sectorului auto cu 47.8%. Fara auto, scaderea dupa 9 luni a fost de 11%.

Dupa cum se poate observa si in graficul de mai jos, in ultimele trei luni ale anului trecut comertul a scazut, deci baza de comparatie va fi ceva mai jos decat a fost pana acum, insa nu imi imaginez ca acest sector economic va trece pe plus in T4, cel mai probabil asta se va intampla in T1-T2.2010.

De mentionat totusi ca cifrele par sa sugereze ca in iunie s-a atins fundul sacului, fiind posibil sa asistam la o crestere a volumului cifrei de afaceri din comert in T4 comparativ cu T3.

Constructiile

Constructiile contribuie cu aproximativ 10% la formarea PIB, iar in primele noua luni din 2009, scaderea a fost de 14% fata de primele noua luni ale anului trecut.

In mod sigur, constructiile nu vor trece pe plus in acest an, avand in vedere ca primele semne ale crizei si-au facut aparitia abia la inceputul lui 2009, deci in T4 baza de comparatie inca se afla foarte sus, click pe graficul de mai jos pentru detalii.

Daca discutam despre evolutia de la un trimestru la altul, este posibil ca in august sa fi avut loc scaderea maxima, insa data fiind volatilitatea acestui sector, este greu de spus ce se va intampla in acest trimestru.

Concluzii

Ce sanse ar fi ca economia sa creasca in T4 comparativ cu T3 si astfel sa iesim oficial din recesiune? Cred ca sansele sunt 50/50, si ma bazez pe faptul industria va creste puternic in ultimul trimestru iar comertul va ramane constant, insa nu stim cum vor evolua constructiile, agricultura si impozitele nete.

Daca discutam insa despre evolutia comparativ cu anul precedent, nu cred ca vom intra pe crestere mai repede de T2 2010. Nu am vazut nicio prognoza prin care sa sa se sugereze ca vom avea scadere economica si in 2010.

Trebuie sa fac totusi o precizare: a nu se confunda iesirea din recesiune cu iesirea din criza! De ce? Pentru ca si daca in T4 economia va creste usor fata de T3, tot vom fi la -6 sau -7% fata de 2008, deci cresterea de la un trimestru la altul va fi ca o frectie la picior de lemn.

De remarcat totusi ca Romania va iesi din recesiune fara ca autoritatile sa fi facut (aproape) nimic pentru a ajuta economia. Asta da performanta!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP