Cristian Orgonaş: Comerţul exterior şi industria dau semne de revenire, comerţul intern continuă scăderea - Bloguri economice

marți, 10 noiembrie 2009

Cristian Orgonaş: Comerţul exterior şi industria dau semne de revenire, comerţul intern continuă scăderea

INS a dat ieri publicitatii datele pe septembrie privitoare la evolutia a trei indicatori economici de importanta majora, respectiv indicele productiei industriale, comertul exterior si volumul cifrei de afaceri pentru comertul intern, iar daca in cazul primilor doi indicatori, se observa o usoara imbunatatire comparativ cu luna anterioara, al treilea continua sa scaderea, generata mai ales de prabusirea vanzarilor pe piata auto.

Sa vedem pe scurt cum stau lucrurile

1. Comertul exterior

In luna septembrie, exporturile au totalizat 2.59 miliarde euro, cu 19% mai mult decat in august dar cu 13.1% mai putin decat in septembrie 2008, in timp ce importurile au crescut cu 25% fata de august, insa inregistreaza un minus de 34% comparativ cu septembrie 2008.

Deficitul comercial a fost de 1.06 mld euro, cel mai mare din acest an, dar cu 58.5% mai mic decat in aceeasi luna a anului trecut.

In mod traditional, in septembrie exporturile cresc comparativ cu august, insa in 2009 cresterea a fost mult mai mare decat cea inregistrata in septembrie 2008 si 2007, cand exporturile lunare au crescut cu 11% respectiv 10% comparativ cu luna anterioara. Evolutia exporturilor, importurilor si a deficitului comercial in ultimii 3 ani, poate fi observata in graficele de mai jos, click pentru marire.


Avand in vedere ca aproximativ 75-80% din exporturi inglobeaza importuri, cresterea puternica a importurilor in septembrie poate reprezenta un semnal ca si in octombrie, exporturile vor evolua bine. Vom vedea cum vor sta lucrurile.

2. Indicele productiei industriale

In septembrie, productia industriala a fost cu 1.3% mai mare decat in august si cu 4% mai mica decat in septembrie 2008 (serie ajustata), iar in primele noua luni ale acestui an, a scazut cu 8.5% comparativ cu primele noua luni ale anului trecut. Dupa primul trimestru, scaderea a fost de 11.8%, iar dupa primele sase luni, de 10.3%.

Toate cele 5 mari grupe industriale au inregistrat scaderi in primele trei trimestre, cel mai mult scazand industria bunurilor de folosinta indelungata (-16.1% ajustat sezonier), iar cel mai putin industria energetica (-1%). In graficul de mai jos se poate observa evolutia industriei in acest an.

Este posibil ca in noiembrie si decembrie industria sa ajunga pe plus ca evolutie lunara (nu per total an), insa asta nu se va intampla ca urmare a vreunei performante deosebite, ci doar pentru ca in ultimele doua luni ale anului trecut, productia industriala s-a prabusit, astfel ca baza de comparatie este foarte jos.

3. Volumul cifrei de afaceri din comert

In primele noua luni ale lui 2009, cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul (fara auto) a scazut cu 11% (serie ajustata sezonier) comparativ cu perioada corespunzatoare a anului anterior, insa daca mai adaugam si vanzarile auto, scaderea ajunge la 38.4%, evolutie datorata prabusirii cu 47% a comertului cu autovehicole.

Dupa primul trimestru, scaderea a fost de 6.3% (-34.1% cu auto), si de 9.9% (-36% cu auto) dupa primele sase luni, ceea ce inseamna ca cel putin in acest domeniu, lucrurile evolueaza din rau in mai rau.

Ce observam din graficele de mai sus – exporturile cresc pe fondul revenirii economiei globale, insa din moment ce comertul intern continua sa scada semnificativ, inseamna ca cea mai mare parte a cresterii importurilor se datoreaza tot companiilor exportatoare (dupa cum am spus, 80% din exporturi inglobeaza importuri), nu cresterii consumului intern.

Cu alte cuvinte, exportatorii au ceva mai mult de lucru, dar companiile care produc pentru piata interna se vor confrunta in continuare cu reticenta romanilor in ceea ce priveste consumul, iar efectele negative ale acestei situatii se vor reflecta in cresterea somajului.

PS: zilele astea o sa postez ceva mai rar

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP