Cristian Orgonaş: Creditul guvernamental scade în octombrie pentru a treia lună consecutiv - Bloguri economice

marți, 24 noiembrie 2009

Cristian Orgonaş: Creditul guvernamental scade în octombrie pentru a treia lună consecutiv

Conform unui comunicat al BNR, soldul creditului guvernamental s-a diminuat in luna octombrie cu 7,4 la suta fata de septembrie, ajungand la 39 842,5 milioane lei, fiind insa cu 231,8% mai mare comparativ cu octombrie 2008.

De mentionat ca este a treia luna consecutiva de scadere, astfel ca fata de maximul inregistrat in iulie, reducerea este de 11.4%, graficul mai jos.


Dupa explozia creditului guvernamental din primele luni ale anului, foamea de bani a statului pare ca s-a mai temperat, insa daca ne gandim ca banii de la FMI vor veni cu intarziere de cateva luni, ne dam seama ca aceasta scadere este doar temporara.

In ceea ce priveste soldul creditului neguvernamental, acesta a crescut in luna octombrie 2009 cu 1,2 la suta (0,7 la suta in termeni reali) fata de luna septembrie 2009, pana la nivelul de 201 214,3 milioane lei, creditul in lei inregistrand o scadere de 0.5%, iar cel in valuta o crestere de 2.2%.

La sfarsitul lunii octombrie 2009, creditul neguvernamental a înregistrat o scadere de -0,1 la suta in termeni reali fata de octombrie 2008, in timp in urma cu un an, cresterea fata de octombrie 2007 era de 44.8% (34.8% in termeni reali).

Concluzie – in octombrie, statul a imprumutat mai putin de la banci, insa bancile nu s-au grabit sa imprumute sectorul privat, stiind ca mai devreme sau mai tarziu, dl Pogea va apela din nou la sistemul bancar pentru acoperirea gaurilor din buget.

Si cu cat banii banii de la FMI vor intarzia mai mult, cu atat Ministerul de Finante se va imprumuta mai mult. Alternativa ar fi reducerea drastica a cheltuielilor bugetare, insa guvernul ori nu vrea, ori nu poate sa faca asta.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP