Cristian Orgonaş: Cum a fost afectat de criză micul întreprinzător român. Istoria un caz real - Bloguri economice

marți, 17 noiembrie 2009

Cristian Orgonaş: Cum a fost afectat de criză micul întreprinzător român. Istoria un caz real

Dupa ce Institutul National de Statistica a dat publicitatii cifrele legate de evolutia economiei in trimestrul trei, multe dintre prognozele analistilor au fost imbunatatite, astfel ca acum nu se mai vorbeste despre o scadere economica de peste 8% ci de una in jurul a “doar” 6-7%, iar de aici s-ar putea trage concluzia ca sectorul privat nu a fost atat de afectat de criza pe cat s-a crezut initial.

Insa, daca in cazul firmelor mari, putem spune ca s-au evitat falimentele rasunatoare, lucrurile stau cu totul altfel cand vine vorba despre micii intreprinzatori.

In Romania, sectorul IMM-urilor a fost extrem de afectat de criza, iar astazi am sa relatez cazul real al unei familii ce a pierdut totul datorita intrarii in faliment a micii afaceri pe care a avut-o.

Familia X detinea in 2007 doua magazine in care vindea mobila. Cum afacerile mergeau destul de bine, oamenii s-au gandit ca nu ar fi rau sa isi construiasca si o casa, contractand in acest sens un credit in valoare de aproximativ 80.000 de euro.

In acelasi timp, au mai luat in leasing doua masini de transport marfa, toate aceste rate putand fi cu greu acoperite din ceea ce produceau magazinele, insa cum afacerile pareau sa creasca continuu, ce doi soti nu si-au facut probleme ca nu ar avea cu ce sa le plateasca.

Au calculat gresit. La sfarsitul lui 2008, vanzarile scazusera atat de mult, incat au fost nevoiti sa inchida magazinele, astfel ca venitul familiei a ajuns la zero. Despre plata ratelor la banca nici nu mai putea fi vorba.

Au predat cele doua masini societatii de leasing si au incercat sa vanda casa pentru a achita creditul de 80.000 de euro, insa cum nu a dorit nimeni sa o cumpere (a fost o singura oferta de 50.000 de euro!!), au fost nevoiti sa predea bancii si cheile casei.

Mai mult, parintii unuia dintre soti aveau o afacere similara - au dat si ei faliment, pierzandu-si apartamentul ipotecat cu ceva timp in urma.

Ar mai trebui spus ca daca banca va decide sa vanda casa, iar in urma licitatiei nu se vor obtine suficienti bani pentru acoperirea creditului, familia X va continua sa fie urmarita pentru recuperarea diferentei.

Sunt convins ca exista multe astfel de cazuri la nivelul tarii, iar principalul motiv pentru care am scris acest articol este acela de a oferi inca o dovada a faptului ca indatorarea fara masura nu poate duce la nimic bun.

Ar fi bine sa invatam din greselile facute de catre cei care au crezut ca economia va creste la infinit, astfel incat sa nu ajungem sa le repetem atunci cand despre actuala criza economica se va vorbi la trecut.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP