Cristian Orgonaş: De ce le place românilor să joace la loto? - Bloguri economice

miercuri, 25 noiembrie 2009

Cristian Orgonaş: De ce le place românilor să joace la loto?

Loteria Romana este una dintre cele mai de succes companii de stat, si asta datorita in primul rand apetitului romanilor pentru jocurile de noroc.

In 1999, veniturile totale inregistrate de Loteria Romana au fost de aproximativ 274 miliarde lei vechi (17 miloane euro), iar profitul brut s-a ridicat la 1.08 mil. euro.

In 2008, veniturile totale au fost de 48 de ori mai mari decat in urma cu 9 ani, acestea ajungand la 1.32 miliarde lei (359 mil euro la cursul mediu de anul trecut), in timp ce profitul brut a depasit 198 milioane lei (54 mil euro).

Evolutia veniturilor, a profitului brut precum si rata profitului brut poate fi observata in graficul de mai jos, click pentru marire. Sursa: Ministerul Finantelor


De asemenea, sumele distribuite sub forma de castiguri au crescut constant in ultimii ani, astfel ca daca in 2005, doar 46% din incasari s-au intors inapoi la jucatori, anul trecut procentul a crescut la 56.6%.

In ceea ce priveste norocul insa, se pare ca in 2009 acesta a fost afectat de criza pentru ca potul cel mare de la 6/49 nu a fost acordat decat odata, spre deosebire de perioada 2003-2008, cand premiul de la categoria I a fost castigat de cel putin 5-6 ori pe an.

In graficul de mai jos se pot observa sumele castigate la categoria I (scala din dreapta) si de cate ori s-a castigat premiul cel mare in fiecare an (scala din stanga).


Personal, nu joc decat foarte rar si doar la loto 6/49, insa am prins de cateva ori 4 numere pe varianta simpla, asa ca cel putin mi-am scos banii jucati.

Desi este clar ca multi dintre romani vad in jocurile de noroc singura cale de a iesi din mizerie si de aici cresterea continua a veniturilor si a profitului Loteriei Romane, parca oamenii nu se mai calca in picioare in fata agentiilor loto asa cum o faceau in urma cu 10-12 ani, desi acum sumele puse la bataie sunt mult mai mari decat atunci.

Aceasta atitudine este de salutat si arata ca ideea imbogatirii peste noapte pierde din ce in ce mai mult teren in Romania.

Sau mi se pare?

PS: imi amintesc cu o oarecare nostalgie de celebrul Teleeurobingo Show (”zi-le domnu` Geo”), un joc de bingo ce a tembelizat o natiune intreaga dar la care nu am cumparat niciodata bilet. Ce vremuri…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP